Novosti

Do 2025. godine svaka peta odrasla osoba bit će pretila

Prema najnovijim istraživanjima, ako se trendovi iz 2010. godine nastave, do 2025. godine svaka peta odrasla osoba bit će pretila. 268 milijuna djece će imati prekomjernu tjelesnu masu, a 91 milijun bit će pretilo.

U Hrvatskom liječničkom zboru predstavljene su zabrinjavajuće projekcije trendova u zdravlju do 2025. godine. Podaci objavljeni u časopisu Pediatric Obesity ukazuju na to da broj djece, ali i odraslih, oboljelih od prekomjerne tjelesne mase i pretilosti će kontinuirano rasti. Nadalje, predviđa se i porast popratnih kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, koje su usko povezane s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću.

U pretile djece uočava se niz endokrinoloških i metaboličkih poremećaja koji rezultiraju razvojem kroničnih nezaraznih bolesti. Upravo te bolesti javljaju se sve češće u dječjoj i adolescentskoj dobi. Endokrinološke komplikacije koje se najčešće javljaju su inzulinska rezistencija i dijabetes melitus tipa 2 za koje se pretilost smatra značajnim čimbenikom rizika za razvoj, tijek, ali i liječenje.

Do 2025. godine predviđa se da će 12 milijuna djece,  s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti, imat oslabljenu toleranciju glukoze i 4 milijuna djece dijabetes tipa 2.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, napomenuo kako bismo učinkovito spriječili porast oboljelih od pretilosti i dijabetesa tipa 2, što su jedni od ključnih ciljeva Global Action Plan for Prevetion and Control of NCDs 2013-2020 (Svjetska zdravstvena organizacija, eng.WHO), potrebno je započeti s preventivnim aktivnostima u najranijoj dobi i pritom uključiti cijelu zajednicu.

Povezanost pretilosti i razvoja dijabetesa tipa 2 te njihov utjecaj na Hrvatsku, ali i na cijeli svijet, dodatno je pojasnila Davorka Herman-Mahečić, dr. med., endokrinolog s KBC Sestre milosrdnice. U svom izlaganju ukazala je na to da je debljina kompleksna i složena bolest i pojasnila zašto je došlo do porasta oboljelih u svijetu. Povrh toga, upozorila je kako upravo ta bolest pridonosi smanjenom očekivanom trajanju života zbog povećanog rizika od razvoja drugih popratnih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Kako bismo osvijestili važnost i ulogu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti po zdravlje te tako zdravijim životnim izborima prevenirali razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, važno je educirati se. Program PETICA-igrom do zdravlja učenike educira o važnosti zdravijih životnih izbora. Putem predavanja i kreativnih radionica, ali i različitih kampanja i događanja, uključuju se djeca i njihovi roditelji te se ciljanim porukama pridonosi promjeni njihovih stavova, znanja, ali i navika. No, kako bi se prevenirala pretilost, zajednica, također, mora djelovati.

Edukacija o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti više se ne događa isključivo unutar obitelji, već veliku ulogu imaju i obrazovne ustanove, javni sektor i mediji, ali i sama prehrambena industrija. Znanstveno je dokazano da mediji imaju moć u oblikovanju prehrambenih navika djece i adolescenata te ih jednako učinkovito mogu „odgojiti“ sklonosti zdravim navikama, kao i nezdravim izborima – istaknula je znanstvena koordinatorica programa PETICA-igrom do zdravlja, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender .

Primjer potpore zajednice u aktivnostima za suzbijanje pretilosti jest Novo Nordisk Hrvatska koji je zajedno s PETICA-igrom do zdravlja, opremio dvorane s novih 644 sportska rekvizita. Time je osigurana kontinuirana tjelovježba s različitim i zabavnim rekvizitima 1674 učenika u 16 zagrebačkih osnovnih škola.

Zahvaljujući podršci Novo Nordisk Hrvatska stvorili smo preduvjete da učenici mogu uživati u tjelesnoj aktivnosti putem novih vježbi i rekvizita. Smatramo da će ih to dodatno potaknuli na tjelesnu aktivnost i u svakodnevnom životu. Školama su osigurani upravo oni rekviziti koji su im najpotrebniji te koji će im pomoći da obogate satove Tjelesne i zdravstvene kulture. Zdrave životne navike treba stvarati od malih nogu kako bismo prevenirali razvoj pretilosti, ali i dijabetesa tipa 2. Opremanjem sportskih dvorana napravili smo mali, ali važan korak ka zdravijoj budućnosti učenika – zaključila je voditeljica programa Sara Cobal, mag. nutr.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo