Do 2050. polovica svjetske populacije bit će pretila! - Ordinacija.hr

Novosti

Do 2050. polovica svjetske populacije bit će pretila!

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije približno jedna milijarda odraslih osoba ima višak kilograma pa se predviđa kako će do 2025. godine pedeset posto svjetske populacije biti pretilo.

U Hrvatskoj se porast pretilosti zapaža osobito u nekim gradskim sredinama kod odraslih osoba, većinom iznad 40 godina života, tvrde iz Hrvatskog Crvenog križa.

U velikom broju svjetskih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, bilježi se porast zdravstvenih problema koji nastaju zbog prekomjerne tjelesne težine koja štetno utječe na zdravlje i pridonosi razvoju uzročno povezanih bolesti, koje ujedno spadaju među vodeće uzroke obolijevanja i smrti (bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest i neki oblici raka). Uklanjanjem promjenjivih rizičnih čimbenika kao što su nepravilna prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti moguće je utjecati na regulaciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine.

U listopadu ove godine potpisan je Ugovor o suradnji na projektu osnivanja Savjetovališta za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske i Hrvatskog Crvenog križa. Projekt je pripremljen na temelju Akcijskog plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine, kojeg je Ministarstvo izradilo 2010. godine i u kojem se Hrvatski Crveni križ navodi kao jedan od izvršitelja plana. Predviđenim projektom želi se utjecati na smanjenje rizičnih čimbenika koji dovode do razvoja prekomjerne tjelesne težine te usvajanje redovitih navika pravilne prehrane i tjelesno aktivnog načina života u odraslih osoba.

Prvi radni sastanak održan je u Gradskom društvu Crvenog križa Slavonski Brod, 6. prosinca 2011. godine zajedno s ravnateljima i nekih drugih gradskih društava Crvenog križa (Biograd na Moru, Dugo Selo, Koprivnica, Križevci, Našice, Osijek, Požega, Slavonski Brod i Vinkovci) u kojima je planirano osnivanje savjetovališta. U rad savjetovališta bit će uključeno osoblje i volonteri iz društava Crvenog križa, kao i ostali predstavnici iz područja drugih djelatnosti i međusektorske suradnje (zdravstvo, prehrambena industrija, sportska društva, lokalna uprava i dr.). Na taj način bit će omogućeno provođenje raznih aktivnosti kao što su mjerenje tjelesne težine i visine, tečajevi o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje i sl.

Osnivanjem savjetovališta pri Hrvatskom Crvenom križu želi se promicati znanje o važnosti poželjne tjelesne težine, ali i poticati građane s prekomjernom tjelesnom težinom na smanjenje i održavanje smanjene tjelesne težine.

Više o javnozdravstvenom problemu debljine možete pročitati u intervjuu s dr.sc. Jozom Jelčićem iz KBC-a Rebro: Liječenje debljine je doživotan proces!

Izvor: Hrvatski Crveni križ

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo