Novosti

“Dojenje je zakon u Zagrebu” – prevencija bolesti počinje dojenjem

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Zašto je važno dojiti, kada treba početi s postepenim odvikavanjem djeteta od dojke, što napraviti ako majka nema mlijeka, kome se obratiti ako dijete jednostavno odbija hranu – raspitivale su se u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu majke, a i one koje to tek trebaju postati.

Od pitanja nisu prezali ni očevi, što je, objasnile su predstavnice udruga sudionika u kampanji “Dojenje je zakon u Zagrebu”, iako u prvu ruku možda ne izgleda uobičajeno, vrlo često.

Zovu nas i tate, ali, naravno, češće razgovaramo s majkama. Obratiti nam se može svatko tko ima dijete starosti od jednog dana do pet godina, a ono s čime se roditelji uglavnom “bore” jest djetetovo neprihvaćanje dojke, noćno dojenje, vrijeme kada treba krenuti s dohranom – objasnila je Nevia Župan, patronažna sestra s Telefončića.

Telefončić je telefonsko savjetovalište za rani razvoj djece, kojem se majke svakodnevno mogu obratiti od devet do 21 sat. Savjete mogu potražiti i u Hrvatskoj udruzi savjetnica za dojenje, iz koje kažu kako dojenje nije važno samo za majku i dijete, već za čitavu zajednicu.

Prevencija svih bolesti počinje upravo dojenjem, koje je ključ održivog razvoja. Majke je potrebno educirati, ali im i dati do znanja da se imaju kome obratiti u slučaju da ih nešto muči ili im nije jasno – ispričala je savjetnica za dojenje i medicinska sestra Banana Kunina.

Da je dojenje zaista zdravo za dijete potvrdila je i Dawn Habijan iz organizacije La Leche League, koja je jučer na Cvjetni trg stigla sa svojom kćeri.

Ovo mi je drugo dijete i s njom, što se dojenja tiče, postupam kao i s prvim. Prvih šest mjeseci, savjetuje tako i UNICEF, dojenje je ključno za razvoj djeteta, a dojiti bi trebalo barem do djetetove druge godine. Dakako, može i nakon toga, po želji majke – rekla je Dawn Habijan.

Ana Novina iz udruge Roditelji u akciji istaknula kako bi se majke trebale osjećati slobodno dojiti bilo gdje. Upravo njena udruga napravila je i jastučiće na kojima piše “Mjesto za dojenje” kako bi svaka klupa u gradu postala mjesto na kojem se majke osjećaju ugodno.

Upravo to i jest cilj kampanje “Dojenje je zakon u Zagrebu”. Klupe za dojenje ne moraju se posebno označavati jer svaka bi klupa trebala biti ta na kojoj majka u miru može nahraniti svoje dijete – objasnila je Mirela Šentija iz Gradskog ureda za zdravstvo te najavila otvaranje klupe za prematanje sljedeći tjedan u Prilazu baruna Filipovića.

Također, u domu zdravlja u istoj ulici, ali i na adresi Ninska 14, otvorit će se Savjetovalište za majke i djecu.     

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo