Edukacija najmlađih o važnosti recikliranja uz Ivu Šulentić - Ordinacija.hr

Novosti

Edukacija najmlađih o važnosti recikliranja uz Ivu Šulentić

U sklopu projekta Eko-paket, kojeg organiziraju udruga Lijepa naša i kompanija Tetra Pak®, održana radionica o recikliranju upotrijebljene Tetra Pak ambalaže.

Krajem prošle godine započeo je 5. Eko-paket u organizaciji udruge Lijepa naša i kompanije Tetra Pak s ciljem edukacije najmlađih naraštaja o važnosti recikliranja i brige za okoliš. Projekt je ove godine okupio oko 100 škola i vrtića iz cijele Hrvatske, što je gotovo 40.000 djece. 

U sklopu Eko-paketa održavaju se brojne edukativne radionice na kojima mališani uče kako reciklirati upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu pomoću stroja za reciklažu, točnije pulpera. Riječ je o stroju koji odvaja tri sloja Tetra Pak upotrijebljene ambalaže – aluminij, plastiku i karton.

U procesu odvajanja, karton se u vodi rastvara na drvna vlakna od kojih se jednostavnim postupkom izrađuje reciklirani papir koji mališani kasnije koriste za kreativne crteže.

Jedna takva radionica održana je i u Dječjem vrtiću Slavuj u Svetoj Nedelji, u kojoj je sudjelovala i ambasadorica projekta Iva Šulentić. Zajedno s mališanima, Iva je izrađivala reciklirani papir od upotrijebljene Tetra Pak ambalaže te se iznenadila kako djeca već u predškolskoj dobi imaju visoku ekološku svijest, upravo zahvaljujući ovakvim projektima koji na zabavan način mališanima prenose „zelene“ vrijednosti. Iva Šulentić je i osobno vrlo odgovorna spram prirode te i sama kod kuće odvaja otpad i na taj način reciklira ambalažu.

Eko-paket već petu godinu za redom okuplja Eko škole i vrtiće iz svih dijelova Hrvatske.

Škole i vrtići koji su prijavljeni u projekt tijekom godine sakupljaju upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu te od iste izrađuju skulpture, čestitke, crtane radove ili druga kreativna remek-dijela na tri zadane teme – klimatske promijene, zaštita šuma i reciklaža.

Pri završetku projekta održat će se i proglašenje pobjednika u tri kategorije, a stručni žiri pod vodstvom ambasadorice Ive Šulentić zasigurno neće imati jednostavan posao.

Više informacija saznajte na službenoj web stranici Eko paket.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo