Novosti

Edukacijom i prevencijom može se smanjiti broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti

Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Na trećoj po redu debatnoj spikaonici “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu”, zagrebački su gimnazijalci raspravljali o spolnom odgoju mladih, odnosno je li odgovornost roditelja ili odgojno-obrazovnih ustanova educirati mlade o spolno zdravlju. Sudionici su bili učenici 2. gimnazije u Zagrebu.

Afirmacijska se grupa zalagala za odgovornost roditelja u spolnom odgoju mladih iz razloga što ih upravo roditelji najbolje poznaju te su oni ti koji odmalena djeci trebaju usađivati prave vrijednosti. Smatraju da je to isključivo zadaća roditelja te da profesori nikako ne mogu educirati učenike obzirom na preopsežno gradivo u školi i nedostatak vremena.

Negacijska se grupa zalagala za odgovornost škola kao odgojno-obrazovnih ustanova u spolnom odgoju mladih jer smatraju da su profesori kvalificiraniji i adekvatniji učiti mlade o spolnom zdravlju, uz tvrdnju kako roditelji nisu dovoljno educirani da bi s njima mogli razgovarati o ovoj temi.

“Da su mladi obrazovaniji o spolno prenosivim bolestima, odaziv na cijepljenje u Gradskom uredu za zdravstvo ne bi bio oko 10 posto, već 30 posto“, istaknuo je specijalist ginekologije i porodništva prof. dr. sc. Damir Eljuga, a gimnazijalci su na pitanje o tome znaju li da se cijepljenje protiv HPV-a besplatno provodi u školama većinski dignuli ruku u znak potvrde.

Poziv i dječacima na prevenciju

HPV uzrokuje čak šest vrsta raka koji pogađaju i muškarce i žene, a dosad je u Hrvatskoj jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ženama (djevojkama). „Ove godine u Hrvatskoj po prvi puta i dječaci imaju priliku cijepiti se, što svakako trebaju iskoristiti budući da oni nisu samo prijenosnici virusa, već i sami obolijevaju od različitih vrsta raka u sve većem broju“, napomenula je dr. sc. Ivana Pavić-Šimetin te zaključila kako je cijepljenje najefikasnija mjera zaštite zdravlja u povijesti čovječanstva koje je produžilo životni vijek za 20 godina.

“Cjepivo protiv HPV-a postoji već osam godina i primjenjuje se diljem svijeta te se smanjuje broj oboljelih. Današnja djeca u Hrvatskoj imaju priliku besplatno se cijepiti i tako smanjiti mogućnost oboljenja od raka“, istaknuo je prof. dr. sc. Eljuga.

“Cjepivo je sigurno, nuspojave su vrlo blage i brzo prolaze, dobrobiti su daleko veće, a u Hrvatskoj je do danas podijeljeno 18 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a“, kazala je dr. sc. Pavić-Šimetin ukazavši na zabrinjavajuće podatke obolijevanja i smrtnih slučajeva u Hrvatskoj, s obzirom da se takvi ishodi daju spriječiti.

Ambasador je bio poznati televizijski i radijski voditelj Frano Ridjan koji je na sebi svojstven, duhovit način naglasio važnost prevencije, odgovornog spolnog ponašanja te je sugerirao cijepljenje obzirom na dostupnost besplatnog cjepiva i za dječake i djevojčice.

Organizatorima preostaje organizacija posljednje spikaonice u ovom ciklusu, čija je svrha izravna komunikacija stručnjaka i ambasadora s gimnazijalcima kako bi se nastavila edukacija o ovom opasnom virusu.  

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo