Novosti

Ekskluzivno: Ministar zdravlja Siniša Varga najavio besplatno cjepivo protiv HPV-a

Na jučerašnjoj posljednjoj spikaonici u organizaciji portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu—humanom papiloma virusu”, ministar zdravlja Siniša Varga ekskluzivno je poručio da će cjepivo protiv ovog virusa od sada biti besplatno za cijelu Hrvatsku!

Spikaonica koja je za cilj imala educirati i potaknuti mlade da otvoreno govore o ovom virusu, donijela je neočekivane rezultate, a prema riječima ministra Varge cjepivo će za mjesec i pol biti dostupno svima pa će se tako svaka žena moći trajno zaštititi.

Odluku je pojasnila i Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je napomenula da će cjepiva biti dostupna svima koji udovoljavaju stručnim uvjetima.

Voditeljica programa prevencije u gradu Zagrebu Mirela Šentija Knežević izjavila je sinoć kako je ovo povijesni trenutak za za borbu protiv raka vrata maternice i sada, kada je cijepivo dostupno svima, više niti jedna žena ne mora umrijeti od ove zloćudne bolesti.

Podsjetimo, cjepivo štiti od četiri tipova HPV-a od kojih dva uzrokuju rak vrata maternice, a to je bolest od koje godišnje oboli oko 370 žena, a umre njih 100.

Cijepljenje se preporučuje prije stupanja u prvi spolni odnos, no nije prekasno ni kasnije ako se osoba još nije zarazila.

Spikaonica na kojoj su mladi raspravljali o odgovornom spolnom ponašanju, nije samo podigla svijest o opasnosti ovog virusa nego je rezultirala iznimno važnom odlukom – ministrovom najavom da će cjepivo od sada biti besplatno za sve spolno aktivne osobe.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo