Novosti

EP odobrio zakon o novom označavanju hrane

Europski je parlament usvojio zakon kojim će se uskladiti obveza proizvođača o označavanju prehrambenih proizvoda i navođenju podataka o njihovoj nutritivnoj vrijednosti.

Najkasnije u idućih pet godina oznake na prehrambenim proizvodima morat će uključivati podatke o njihovoj energetskoj vrijednosti, masnoćama, zasićenim masnoćama, ugljikohidratima, šećeru, proteinima i razinama soli u 100 grama odnosno 100 mililitara proizvoda.

Osobe koje se žale kako ništa ne vide na deklaracijama jer su slova premala možda više neće imati razloga za pritužbe. Naime, zadana je i minimalna veličina slova na oznakama, koja tako neće smjeti biti manja od 1,2 milimetra. Ukupno je 14 potvrđenih alergena biti posebno istaknuto podebljalim slovima.

Važeći propisi o zemlji porijekla, koji se trenutno odnose na govedinu, med, maslinovo ulje i svježe voće i povrće bit će prošireni i na svježu svinjetinu, ovčetinu, kozletinu i meso peradi.

U planu su i jasne oznake za imitirane namirnice, poput sireva koji su nalik izvornoj namirnici, ali su proizvedeni od biljnih masnoća i vode i gotovo uopće ne sadrže mlijeko. Tako će takvi sirevi morati nositi oznaku “proizvedeno od biljnih masnoća”

Meso i riba s malim udjelom pravog mesa odnosno ribe morat će nositi oznaku “oblikovano meso” odnosno “oblikovana riba”. Slova na tim oznakama bit će 25 posto manja od slova samog brenda.

“Ako jogurt na sebi ima sliku voća, morat će sadržati to voće, a ne tek odgovarajuću aromu ili boju”, pojasnila je posebna izvjestiteljica EP-a za to područje, njemačka zastupnica Renate Sommer.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo