Novosti

Estetska operacija nosa – dr. Vladimir Borić

Estetska operacija nosa, rinoplastika, je najčešći zahvat među estetskim plastičnim operacijama.

Rezultat estetske operacije nosa mora zadovoljiti nekoliko elemenata. Ožiljak mora biti što manje vidljiv, u unutrašnjosti nosnica. Oporavak nakon operacije bi trebao biti bezbolan i relativno kratak – otprilike tjedan dana. Cilj rinoplastike je uravnoteženi oblik nosa, dobra funkcija i korektne proporcije te konačno – željeni izgled nosa.

Estetsko treba biti i funkcionalno

Uravnoteženi oblik odnosi se na izgled i podrazumijeva da operirani nos ima sve anatomske elemente normalne i skladne, tako da nitko ne može primijetiti da je oblik nosa rezultat operacije. Dobra funkcija mora ostati nenarušenom ili, ako je prije operacije bila poremećena, treba težiti da se estetskoj operaciji istovremeno pridruži i funkcionalna korekcija (najčešće nosne pregrade).

Da bismo zadovoljili proporcije nužno je uzeti u obzir ukupan izgled lica, u prvom redu odnos čela, nosa i brade, kako bismo mogli rezultat prilagoditi individualnoj fizionomiji svakog pacijenta.

Nos prije i nakon operacije:

Uobičajena predodžba da se operacijom nosa mijenja profil samo je djelomično točna jer se uistinu mijenaju odnosi lica i u “en face”, kao i u svim drugim projekcijama.

Više o estetskoj operaciji nosa možete pročitati ovdje

Foto: Promo, Shutterstock

Autor: mr. sci. dr. Vladimir Borić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo