Europljani najviše cugaju! - Ordinacija.hr

Novosti

Europljani najviše cugaju!

Stanovnici Europe predvode po konzumaciji alkohola, tvrde iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europske komisije. Tako Europljani konzumiraju 12,5 litara čistog alkohola po glavi stanovnika na godišnjoj razini.

Prosječna dnevna konzumacija alkohola Europljanina jednaka je unosu gotovu tri čaša vina, što je čak dvostruko više nego u ostatku svijeta. Srednjoeuropske i istočnoeuropske zemlje prednjače u konzumaciji alkohola, čije žitelji konzumiraju i 14,5 litara čistog alkohola u godini dana.

Kada govorimo o opijanju, tada su Skandinavci predvodnici u svijetu, iako prosječno konzumiraju “samo” 10,4 litre čistog alkohola po osobi.

Sturčnjaci WHO-a upozoravaju kako alkohol nije bezazlen – s njim je povezano preko 40 bolesti i poremećaja. S druge strane, umjerena konzumacija alkohola može biti dobrobitna. Harvardski su istraživači zaključili kako umjerena konzumacija alkohola može biti korisna za zdravlje, pogotovo kada su u pitanju bolesti srca, moždani udar i funkcije mozga. Nije im u potpunosti jasno kako alkohol može tako pozitivno utjecati na naše zdravlje, no smatraju kako je moguće da on smanjuje upale u tijelu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo