Novosti

Evo o kojim bolestima najviše čitate na Ordinaciji

Gastritis, Anemija, Celijakija… samo su neki od pojmova koje pretražujete na Ordinaciji. Donosimo vam popis Top 10 najtraženijih pojmova na Ordinaciji i linkove na najzanimljiviji sadržaj.

1. Gastritis

Gastritis je upala želučane sluznice koja može imati mnogobrojne uzroke. Može biti rezultat bakterije Helicobacter pylori, stresa, prehrane, pojačanog lučenja želučane kiseline, lijekova i alkohola.

2. Anemija

Nedostatak željeza u krvi vrlo je čest kod žena, posebno onih koje imaju obilne menstruacije. Kako biste spriječili pojavu anemije, ključna je zdrava prehrana, s namirnicama bogatima željezom (crveno meso, špinat).

3. Celijakija

Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimuna bolest probavnog sustava koja podrazumijeva trajno i doživotno nepodnošenje glutena s različitim stupnjevima oštećenja sluznice tankog crijeva i širokim spektrom kliničkih simptoma.

4. Hepatitis

Hepatitis često ostane neotkriven jer simptomi nalikuju gripi. Među najčešće simptome spadaju malaksalost, bol u zglobovima i mišićima, povišena tjelesna temperatura. mučnina i povraćanje, proljev, gubitak teka i umor.

5. Kašalj

Zdravi ljudi rijetko kašlju tijekom dana, u snu još i rjeđe. Povremeni kašalj nije, međutim, nužno i znak bolesti. Tek kad je učestao ili popraćen iskašljavanjem, on ima klinički značaj.

6. Epilepsija

Riječ je o poremećaju funkcije mozga koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, a očituje se napadajima. Zbog needuciranosti, mnogi smatraju kako je riječ o psihičkoj ili zaraznoj bolesti, što oboljelima, njihovim obiteljima i najbližima ostavlja i emocionalne ožiljke.

7. Žgaravica

Žgaravica ili osjećaj pečenja i boli u predjelu prsa, podrigivanje, nadutost, mučnina te povremeno vraćanje pojedene hrane iz želuca u usnu šupljinu vrlo su neugodni osjećaji i te tegobe svakako želimo izbjeći. Ovakvi problemi u suvremenoj populaciji nisu rijetkost.

8. Osteoporoza

Ovu bolest prati gubitak koštane mase, slabljenje mišića i nestabilan korak. Često dolazi i do frakture kralježnice i kukova. Ovoj su bolesti sklonije žene koje nakon menopauze izgube od 1 do 5 posto koštane mase svake godine. Upravo zato neke žene u 10 godina izgube i polovicu koštane mase.

9. Rak gušterače

Rak gušterače iznimno je opasan zbog manjka simptoma koji upućuju na ozbiljno stanje te zbog svoje funkcije bitnog i nezamjenjivog organa za rad našeg organizma. Kasno se otkriva i ishod je u većini slučajeva smrt.

10. Sinusi

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse. Bolest može biti posljedica prehlade, upale ždrijela ili alergije. Na površini sinusa stvara se sluz koja služi održavanju vlažnosti sluznice te odstranjivanju bakterija koje se tamo nađu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo