Ako često uživate u gaziranim sokovima, onda vam nije stran specifičan osjećaj peckanja pri ispijanju.
Američki su stručnjaci ustanovili kako
ugljik dioksid iz gaziranih sokova aktivira iste senzore boli u nosnoj šupljini
kao i senf ili hren.
“Karbonizacija pobuđuje dva specifična
osjeta. Stvari čini gorkima i kao da gore. Svi smo osjetili taj mučni peckajući
osjećaj kada gutamo sok prebrzo”, objasnila je Emily Liman, profesorica
neurobiologije Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, ujedno i voditeljica studije.
Peckajući osjećaj nastaje zbog reakcije
živaca na bol, tlak na koži i temperaturi u nosu i ustima. Iste stanice koje su
ustanovile senf u ustima odgovorile su na ugljik-dioksid, što je znanstvenicima
ukazalo na vezu između začinjene hrane i gaziranih sokova.
Istraživanje je objavljeno u stručnom
časopisu Journal
of Neuroscience.
K. Horvat