Novosti

Gdje se usluge magnetske rezonance mogu obaviti bez duljeg čekanja?

Mamografija, ultrazvuk dojki i kontrola prostate – sve na jednome mjestu, bez duljeg čekanja.

U sklopu godišnjih preventivnih pregleda žene bi, osim ginekološkog pregleda te ultrazvuka abdomena i štitnjače, svakako trebale krenuti na ultrazvuk dojki već nakon 25. godine života, pa i ranije ako u obitelji postoji netko s karcinomom dojke. Na važnost preventivnih pregleda dojki valja ukazivati stalno, posebice zato što pacijentice, ako se zloćudna tvorba otkrije na vrijeme, imaju bolju prognozu liječenja. Nakon 40. godine života obavezna je i mamografija. No, kako sve te preglede obaviti brzo, sigurno i bez čekanja? Odgovor smo potražili u razgovoru s dr. Ksenijom Štekić Novački, spec. radiologije iz Croatia Poliklinike u Zagrebu.

Mamografija u Croatia Poliklinici se izvodi na novom, najmodernijem mamografskom uređaju s tomosintezom, koji omogućava detaljniju analizu tvorbi u dojkama. Određeni broj mamografija može se obaviti i s uputnicom HZZO-a.

Dr. Ksenija Štekić Novački dodaje da se u Croatia Poliklinici izvodi i magnetska rezonanca dojki, namijenjena ženama s pozitivnom obiteljskom anamnezom, odnosno ženama s visokim rizikom od oboljenja od karcinoma dojke. Sve ako UZV dojki i mamografija pokažu uredan nalaz, preporučuje se jednom godišnje napraviti i MR dojki. Ako postoji potreba, u Poliklinici se može učiniti citološka punkcija te biopsija dojke širokom iglom, čime se zaokružuje kompletna obrada dojke.

Govoreći o samoj Croatia Poliklinici, ističe da se u opremu kontinuirano ulaže. “Osim što time osnažujemo povjerenje pacijenata, i rad u takvom suvremenom okruženju, na razini svjetske medicine, iznimno je ugodan i za nas liječnike”, kaže.

Zagrebačka Croatia Poliklinika preselila se u svoje nove prostore u Ulici grada Vukovara 62 te na Miramarskoj cesti 22, koji sada odišu dodatnom razinom udobnosti. “Prostor je moderan, ambulante su prostranije i sve je puno ugodnije. Zahvaljujući takvom prostoru, pacijenti imaju veći osjećaj privatnosti te je omogućena danas toliko potrebna socijalna distanca, što je u sadašnjim okolnostima s koronavirusom posebno bitno”, navodi. Dodaje i da svim pacijentima koji se odluče na usluge Croatia Poliklinike može posvetiti dovoljno vremena, što je iznimno važno.

Dr. Ksenija Štekić Novački ne skriva zadovoljstvo ni razinom osviještenosti kod žena, ali i muškaraca o važnosti redovitih kontrola.

Muškarcima se preporučuje redovita kontrola abdomena, prostate i urološki pregled jednom godišnje. Poslije 50. godine života svakako treba posebnu pozornost posvećivati prostati, a ultrazvuk abdomena pripada u preventivni sistematski pregled koji bi svatko trebao obaviti jednom godišnje nakon 25. godine. Ako postoji sumnja na karcinom prostate, potrebno je učiniti multiparametrijski MR prostate, koji možete obaviti u Croatia Poliklinici.

Osim ultrazvučnih i RTG pretraga, među najčešćim su uslugama, pojašnjava, MR pretrage, i to magnetska rezonanca zglobova i mišića, zatim glave i vrata, kralježnice, dojki i prostate.

Croatia Poliklinika ima jedan od najsuvremenijih MR uređaja, jakosti magnetskog polja 3T, koji ima veću rezoluciju snimanja te omogućuje vidljivost najsitnijih detalja tkiva i organa, što je važno za rano otkrivanje bolesti.

Pacijenti se, kaže dr. Ksenija Štekić Novački, iznenade kad termin za MR pregled dobiju u roku od nekoliko dana. Nalazi svih pretraga gotovi su u kratkom roku i mogu se poslati i mailom kako bi se izbjegao suvišan fizički kontakt, što je posebno važno u vremenu u kojem takav kontakt treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Zahvaljujući najmodernijem MR uređaju, jakosti 3T, u Croatia Poliklinici se u sklopu MR pregleda zglobova analizira hrskavica takozvanim T2 mapiranjem, a ako je potrebno, radi se i MR artrografija, koja omogućava još detaljnije analize hrskavice i ligamenata. Kod bolnih zglobova, u suradnji s našim iskusnim fizijatrima apliciramo lijek u zglob pod kontrolom ultrazvuka kako bismo bili sigurni da je apliciran na pravo mjesto. Kod bolnog ramena uzrokovanog kalcifikatima tetiva, uspješno izvodimo “čišćenje” kalcifikata postupkom koji se zove lavaža kalcifikata pod kontrolom ultrazvuka.

Ako sumnjate na neki od simptoma ili jednostavno želite razgovarati sa stručnjakom, mišljenje i savjet dr. Ksenije Štekić Novački, spec. radiologije, možete potražiti u Croatia Poliklinici u Zagrebu.

Osim radiologije, u Poliklinici su dostupne usluge ginekologije, urologije, interne medicine i kardiologije, pedijatrije, laboratorijske obrade te mnoge druge, detaljnije opisane ovdje.

U Croatia Poliklinici možete ugovoriti pregled i ako nemate policu Croatia osiguranja. Naša vrata otvorena su za sve koji imaju potrebu za našim uslugama.

Rezervirajte svoj termin i obavite pregled brzo, sigurno i bez čekanja.

Sponzorirani sadržaj

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo