Gljivama protiv raka pluća - Ordinacija.hr

Novosti

Gljivama protiv raka pluća

Unatoč napretku u tretmanu raka pluća, stope preživljenja već su dugo gotovo iste tako da 5 godina preživi svega oko 10% oboljelih.

Tako nizak postotak preživljenja prvenstveno je rezultat činjenice da rak pluća često metastazira prije no što bude otkriven. Bez obzira na sve napore istraživača, rezultati različitih terapija daleko su od zadovoljavajućih – zaključak je knjige „The Biology and Treatment of Cancer“, koju su uredili vrhunski svjetski onkolozi Pardee i Stein. Standardne onkološke terapije – kirurška, kemoterapija i radioterapija – donose skromno povećanje preživljenja, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Stoga bi razuman zaključak bio da su za poboljšanje situacije dobrodošli efikasni prirodni proizvodi, kao što su npr. aktivne tvari iz nekih vrsta gljiva.

 Način na koji gljive utječu na zdravlje čovjeka

Moje istraživanje o učincima ekstrakata iz ljekovitih gljiva protiv raka pluća obuhvatilo je 65 oboljelih (13 sa mikrocelularnim i 52 s nemikrocelularnim karcinomom pluća), koji su ekstrakte koristili u velikim dozama u trajanju od 30 pa do 100 i više dana. Veliku većinu uzorka činili su pacijenti s uznapredovalim i proširenim (metastatskim) stadijem bolesti. Vrlo velikim brojem istraživanja, nepobitno je dokazano da mikoterapija određenim dozama polisaharida (beta glukani) može zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu, što je potvrđeno i u ovom istraživanju. Ti se učinci obično brže i lakše postižu udruženo s kemoterapijom i zračenjem, ali se mogu pojaviti i nezavisno. Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala opće stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije. Na taj način mikoterapija održava ili poboljšava kvalitetu života oboljelih. Dugoročni efekti intenzivne mikoterapije također su pokazali da korisnici ovih preparata i u poodmaklim, čak i najtežim fazama bolesti, preživljavaju češće ili žive znatno dulje od onih koji imaju samo standardnu onkološku terapiju! Dok kod mikrocelularnog raka pluća u ograničenom obliku srednje preživljenje iznosi svega 14 mjeseci (Skeel, Handbook of Cancer Chemotherapy), kod korisnika ovih ekstrakata iz gljiva ono je čak 37 mjeseci; dok u proširenom obliku bolesti srednje preživljenje iznosi svega 7 do 9 mjeseci, kod korisnika ekstrakata iz ljekovitih gljiva traje 27 mjeseci.

U nedostatku domaćih podataka, srednje preživljenje pacijenata usporedili smo s američkim podacima, računajući ga od početka korištenja intenzivne mikoterapije, a ne od prvog postavljanja dijagnoze kao u američkim podacima.

Analiza utjecaja gljiva

Detaljnija analiza podataka pacijenata s nemikrocelularnim karcinomima pluća pokazuje da je preživljavanje oboljelih s uznapredovalom bolešću kod korisnika ovih preparata također daleko bolje nego kod bolesnika koji imaju samo standardnu onkološku terapiju. Tako je u proširenom metastatskom stadiju bolesti, 4 godine od postavljanja dijagnoze u SAD-u preživljavalo svega 2% bolesnika, dok je 4 godine preživljavalo 18% korisnika intenzivne mikoterapije!

Crvena krivulja pokazuje preživljenje po godinama bolesnika s metastatskim nemikrocelularnim rakom pluća koji su imali samo uobičajenu onkološku terapiju, a plava preživljenje onih koji su također intenzivno koristili ekstrakte iz ljekovitih gljiva.

Intenzivnija i dulja upotreba ekstrakata iz gljiva daje i bolje kratkoročne i dugoročne efekte i kod mikrocelularnog i kod nemikrocelularnog karcinoma. Općenito se može zaključiti da su pacijenti koji su uz redovnu onkološku terapiju koristili i ekstrakte iz ljekovitih gljiva živjeli dulje i imali bolju stopu preživljenja i bolju kvalitetu života.

Autor: dr.sc. Ivan Jakopović

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo