Talijanski istraživači tvrde kako više temperature i produljenje “sezone peludi” nekih biljaka povećava količinu peludi i uzrokuje porast broja osoba koje razvijaju alergije.
“Porast globalnog zračenja određuje produljenje sezone peludi
i povećava izloženost peludi”, izjavio je doktor Renato Ariano, voditelj
istraživanja. Njegov je tim pratio razinu peludi u zraku 30 godina, mjerio duljinu
sezone peludi i analizirao broj osoba alergičnih na alergene masline, čempresa,
trave, breze i parietarije u talijanskoj pokrajini Bordigheri.
Ustanovili su kako je sezona peludi parietarije počela 80 dana
ranije na kraju studije, dok se granica pomaknula za 30 dana ranije kada su u
pitanju ostale vrste peludi.
U isto su vrijeme zaključili konstantni porast broja osoba koji su
alergični na pelud masline, parietarije i čempresa, dok je postotak osoba
alergičnih na grinje ostao nepromijenjen za vrijeme 27 godina njihovog
istraživanja.
Rezultati pokazuju kako bi osobe koje pate od alergija mogle
ranije početi uzimati lijekove i produljiti vrijeme konzumacije.
K. Horvat