Novosti

Godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a umre više od 100

Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja.

Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole. Od 2007. godine, kada je program započeo u Gradu Zagrebu, pa do danas cijepljeno je 4.495 djevojčica i dječaka prema rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Godišnje u Hrvatskoj oboli 370 žena

Infekcija humanim papilama virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Petnaest visokorizičnih genotipova HPV (najvažniji su genotipovi HPV-16 i HPV-18) odgovorno je za nastanak više od 99 % raka vrata maternice, više od 80 % raka anusa, više od 60 % raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20% raka u usnoj šupljini. 

U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a svake godine od karcinoma vrata maternice umre više od 100 žena, što bi značilo da svaki četvrti dan jedna žena u Hrvatskoj umre zbog raka vrata maternice.

Cijepljenje je neobavezno, stoga veliki broj roditelja i djece odustaje od cijepljenja zbog straha i brojnih predrasuda. Upravo iz navedenog razloga edukacija o važnosti prevencije je iznimno važna, a na tu temu se raspravljali i brojni stručnjaci  na panelu “Tko se ne bi cijepio protiv raka?”.

Najčešće nuspojave na mjestu uboda

“Deveterovalentno cjepivo ima 7 genotipova koji su odgovorni za 99 % slučajeva raka vrata maternice. S cjepivom protiv HPV-a približavamo se tome da se ova bolest iskorijeni. Najčešće nuspojave su one na mjestu uboda dok su ostale nuspojave vrlo rijetke. Smatram da je cijepljenje protiv HPV-a odgovorno ponašanje pa sam stoga i kao roditelj odlučio cijepiti i svoju djecu te ih zaštiti od kasnijih mogućih obolijevanja.”, istaknuo je prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije, Klinika za ženske bolesti, KBC Zagreb i Medicinski fakultete Sveučilišta u Zagrebu. 

Na panelu se govorilo i o važnosti cijepljenja oba spola – “HPV je bolest oba spola i zbog toga samo cjepivo ne smije biti usmjereno na spol. Muškarci su također prenositelji bolesti, prenositelji i zaraženi mogu biti i žene i muškarci. Ovdje mora biti jednakosti i šansa mora biti pružena svima.”, naglasio je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije, Klinika za dermatovenerologiju KBC – Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om.

Rezultati dosadašnjeg odaziva na cijepljenje nisu zadovoljavajući, stoga se na panelu apeliralo i na važnost edukacije roditelja .

“Školski radnici su saveznici u edukaciji djece i roditelja. Škole trebaju raditi na tome da cijepljenje prikažu roditeljima na objektivan način te zajedno sa zdravstvenim radnicima pruže roditeljima odgovore na brojna pitanja. Ovdje nema mjesta strahu, sve je potkrijepljeno činjenicama. Cilj je zaštititi djevojčice i dječake, žene i muškarce od raka.”, naglasila je prof. dr. sc. Marina Kuzman, prof. v. š., dr. med., Služba za školsku i adolescentnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a koji se provodi zahvaljujući Gradskom uredu za zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo