Gotovo tisuću sudionika na kongresu Hrvatskog kardiološkog društva u Zagrebu - Ordinacija.hr

Novosti

Gotovo tisuću sudionika na kongresu Hrvatskog kardiološkog društva u Zagrebu

Na Kongresu će se predstaviti najnovije Europske smjernice o kardiovaskularnoj prevenciji te Smjernice o dijagnostici i liječenju zatajivanja srca. Također će se prikazati i izvorne Hrvatske smjernice za dijagnostiku i liječenje perifernih žilnih bolesti te niz drugih aktualnih i izvornih priopćenja koja pokrivaju sve kardiološke teme.

Budući da su kardiovaskularne bolesti vodeći globalni i nacionalni medicinski problem, ali i zbog atraktivnosti znanstvenog programa, Kongresu Hrvatskog kardiološkog društva će nazočiti više od devet stotina sudionika. Zbog toga, ovogodišnji Hrvatski kardiološki kongres pripada među najveće i najznačajnije znanstvene skupove kako u hrvatskoj medicini tako i u hrvatskoj znanosti općenito.

Kongres je vjerojatno najveće recentno nacionalno okupljanje u hrvatskoj medicini i znanosti, a zahvaljujući snažnoj podršci vodećih globalnih kardioloških udruga – Svjetske kardiološke federacije i Europskoga kardiološkog društva, nastupa čelnika tih udruga kao i niza ostalih europskih i drugih inozemnih nacionalnih kardioloških udruga i radnih skupina, Kongres predstavlja i značajan međunarodni znanstveno-stručni događaj. – izjavio je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva. 

Nacionalni znanstveni odbor Kongresa sastoji se od 75 vodećih domaćih kardiologa, kardiokirurga, hipertenziologa, dijabetologa, vaskularnih radiologa i kardiovaskularnih epidemiologa, a međunarodni znanstveni odbor od 41 gosta iz niza Europskih zemalja i SAD-a, među kojima su i neka od najuglednijih imena svjetske kardiologije.

Tu su još i zajednički simpoziji hrvatskih kardiologa s kolegama iz Turske, zatim sa sudionicima znanstvenog projekta posvećenoga infarktu miokarda u tranzicijskim zemljama Europe sa sjedištem na Sveučilištu u Bologni, sastanak nukleusa prestižne Europske radne skupine za koronarnu patofiziologiju i mikrocirkulaciju, Međunarodni simpozij o prirođenim bolestima srca u odraslih, Odabrane teme iz kardiologije za liječnike obiteljske medicine, Hrvatsko-bosanski simpozij iz područja “E-kardiologije“ te Simpozij na svečanosti otvaranja Kongresa u počast Europskome kardiološkom društvu.

Pored posebnih simpozija i predavanja pozvanih predavača u okviru tematskih sekcija, na Kongresu će biti prikazano oko 180 odabranih izvornih priopćenja u obliku usmenih ili posterskih prezentacija, a održat će se i atraktivno natjecanje mladih kardiologa u prikazivanju najzanimljivijih slučajeva iz kliničke prakse.

Usporedno s nacionalnim Kardiološkim kongresom održavat će se i Kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, čime se Hrvatsko kardiološko društvo potvrdilo kao vodeća liječnička udruga u Hrvatskoj koja okuplja i srodne medicinske sestre i tako pridonosi razvoju Hrvatskoga sestrinstva. Na sestrinskome Kongresu, kao i liječničkome, nazočit će vodeće osobe u Europskome društvu kardioloških medicinskih sestara.

Svečano otvaranje Kongresa održat će se u četvrtak, 3. studenoga u 18 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Westin, a svečanosti će i nazočit će ministar zdravstva Republike Hrvatske, predsjednik HAZU, tajnik Medicinskog razreda HAZU i više akademika, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta te predsjednici Hrvatskoga liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo