Hrvatska među zemljama s najvišom stopom smrtnosti od raka pluća - Ordinacija.hr

Novosti

Hrvatska među zemljama s najvišom stopom smrtnosti od raka pluća

Povodom mjeseca borbe protiv raka pluća, vodeći su hrvatski liječnici predstavili novosti u pristupu i metodi liječenja te teške bolesti od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3.000 osoba.

Konferenciju je organizirala Udruga oboljelih od raka pluća Jedra, uz podršku Hrvatskog torakalnog društva i Hrvatskog onkološkog društva. Detalje o raku pluća, uzroku oboljevanja i umiranja, ali i pomacima u liječenju iznjeli su prof.dr.sc. Antonio Juretić, prof.dr.sc. Miroslav Samaržija, te prof.dr.sc. Sven Seiwerth.

Značajna novost se prvenstveno odnosi na dijagnostiku i liječenje EGFR i ALK pozitivnog raka pluća koji se dokazuje molekularnim genskim testom i liječi tzv. ciljanim lijekom. Zanimljivost je ta da obolijevaju uglavnom mlađe žene, i to nepušači.

Unatoč stalnom porastu oboljelih i činjenici da ne postoji program ranog otkrivanja, suvremena medicina ipak donosi pomake u dijagnostici i liječenju raka pluća. Personilizirani pristup bolesniku osigurava ciljano liječenje.

“Personlizirani pristup predstavlja promjenu u liječenju raka pluća jer osigurava bolesniku ispravan lijek ovisno o vrsti karcinoma. To je svakako dodatni poticaj našem nastojanju u osiguravanju najboljeg liječenja, uz istovremeno ostvarivanje uštede zdrastvenom sustavu, jer osigurava primjenu pravog lijeka za pravog bolesnika u pravo vrijeme.”, naglasio je prof.dr.sc. Miroslav Samaržija, predstojnik klinike za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Hrvatskog torakalnog društva.

Podsjetimo, rak pluća je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i muškaraca. Prema podatcima registra za rak u Hrvatskoj je u 2011. godini dijagnosticirano 2920 novoobolejlih od raka pluća, od čega 768 slučajeva u žena i 2152 u muškaraca.

Foto: Marko Prpic/Pixsell

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo