Novosti

Hrvatska napredovala za 7 mjesta na ljestvici zdravlja

Na ljestvici europske zdravstvene skrbi Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu napredovala za sedam mjesta. Pokazala je to godišnja anketa koju provodi Euro Health Consumer Index, a koja je predstavljena u Bruxellesu.

U ovoj anketi Hrvatska je zauzela 23. mjestu od ukupno 33 zemlje. Nizozemska je drugu godinu za redom na prvom mjestu, a slijede Danska, Island i Austrija. Hrvatska je, pak, iza Mađarske, ali ispred Grčke, Makedonije i drugih susjednih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja.

Od mogućih 1000, naše je zdravstvo postiglo 627 bodova i pokazuje dobre rezultate u kategorijama “prava pacijenata” i “e-zdravlje”. Rezultati su nešto lošiji po pitanju “čekanja za liječenje” i “ishoda”.

Indeks potrošnje Eurozdravlja postao je standardna mjera za europsku zdravstvenu skrb. Obuhvaća ljestvicu 33 nacionalna europska sustava zdravstvene skrbi s 38 pokazatelja u šest kategorija (prava i obavijest pacijenata, e-zdravlje, vrijeme čekanja, ishodi, dostupnost medicinske službe i dostupnost lijekova).

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo