Novosti

Hrvatska obilježava Dan migrene!

Sretan je čovjek koji u životu nije imao glavobolju, osobito onu pulsirajuću bol u jednom dijelu glave koju prati mučnina, osjetljivost na zvuk i svjetlost, bol koja onemogućava usredotočenost na bilo koju misao.

Između dva napadaja migrene, mozak oboljelog, prema danas dostupnim dijagnostičkim postupcima, ne pokazuje nikakvu specifičnu razliku od mozga osobe koja nema ovih problema. Brojni su velikani u prošlosti patili od migrene, kao Sigmund Freud, Nobel, Čajkovski, Edgar Allan Poe.

O migreni znamo da pogađa oko 10 posto stanovništva, od čega dvostruko više žena, i češće mlade ljude u dobi od 20 do 40 godina. Kod žena je migrena povezana s hormonskim promjenama menstruacijskog ciklusa, a primijećeno je da u trudnoći izostaje ili su napadaji iznimno rijetki. Migrena “voli” pušače, a neuredan život s manjkom sna, većim unosom alkohola, neurednom i neprimjerenom prehranom te jaki i dugotrajni svjetlosni podražaji (TV, računalo, light-show) dodatno mogu pogoršati stanje.

Uzrok se ne liječi, liječe se simptomi, a terapija ovisi o intenzitetu i učestalosti napada. Osim lijekova, od pomoći mogu biti vježbe relaksacije, metode i tehnike opuštanja, redovita tjelesna aktivnost, a u pojedinih bolesnika dobre rezultate može dati i akupunktura – stoji u priopćenju ministra zdravlja prof. dr. sc. Rajka Ostojića.

O migreni smo razgovarali s dr. Goranom Ivkićem, spec. neurologom iz Instituta za istraživanje mozga. Intervju potražite ovdje.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo