Novosti

Hrvatska udruga za disleksiju slavi dvadesetu godišnjicu postojanja i rada

Hrvatska udruga za disleksiju (HUD) 23. studenog u Staroj gradskoj vijećnici slavi dvadeset godina postojanja i rada uz predavanja stručnjaka, na temu specifičnih teškoća učenja vezanih uz disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju.

Na proslavi će predstaviti i rad udruge usmjeren na informiranje javnosti i ostvarivanje prava osoba s disleksijom u Hrvatskoj, koji je rezultirao pomacima u zakonskoj regulativi vezanoj uz njihovo obrazovanje. Donesena je odluka kojom djeca s dijagnozom disleksije, dobivaju rješenje za individualizirani pristup u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj nastavi, na prilagođen način polažu maturu, a i kao studenti su zaštićeni.

U Republici Hrvatskoj ima otprilike 30 000 djece s disleksijom, a u svakom razredu ima oko 3 učenika koji imaju problema s učenjem. Disleksija je stanje, a ne bolest, na koje se može utjecati ako se otkrije u ranoj dobi, odnosno na početku školovanja. Ona nije samo poremećaj čitanja, već sindrom koji se rezultira na razumijevanje jezika i informacija, koje dobijemo kroz govor, čitanje, pisanje i računanje.

Hrvatska udruga za disleksiju osnovana je 1992. s namjerom da pomogne djeci i osobama s teškoćama čitanja i pisanja. U udrugu, koja trenutno broji 320 članova, dobrodošli su svi zainteresirani, posebno roditelji djece s disleksijom, osobe s disleksijom, stručnjaci, učitelji i drugi kojima su potrebne informacije, pomoć ili podrška vezana uz disleksiju, disgrafiju, diskalkuliju i druge specifične teškoće učenja. HUD se bavi educiranjem učitelja, nastavnika i profesora po osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, dvaput godišnje organizira Savjetovanja koja su otvorena za sve zainteresirane, a tiska i edukativne materijale kao što su knjige, vježbenice, igre i slično.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo