Hrvatski liječnici vodeći u međunarodnome natječaju „International Medis Awards“ - Ordinacija.hr

Novosti

Hrvatski liječnici vodeći u međunarodnome natječaju „International Medis Awards“

Predstavljena nagrada za iznimna medicinska postignuća u srednjoj i jugoistočnoj Europi »International Medis Awards«

Danas je na konferenciji za medije predstavljena nagrada „International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji. Ovaj međunarodni natječaj održat će se ove godine peti put u osam europskih zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Hrvatska je prošle godina bila pri samome vrhu natječaja s četrdeset prijavljenih znanstveno-istraživačkih radova te je u protekle četiri godine imala osam pobjednika.

Natječaj je otvoren do 15. rujna ove godine, stoga Medis poziva sve liječnike i farmaceute da se prijave i postanu dio pozitivne priče o ulaganju u znanost.

U natječaju „International Medis Awards“ prošle godine sudjelovale su i vrhunske hrvatske liječnice prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb kao finalistica natječaja i dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek kao pobjednica natječaja.

Doktorica Labor u svojemu se znanstvenom radu bavila činjenicom kako, usprkos napretku medicine, još uvijek ne postoji metoda za rano otkrivanje KOPB-a (kronična opstruktivna plućna bolest), trećega vodećeg uzroka smrtnosti u svijetu. KOPB se najčešće razvija kod dugogodišnjih pušača pod rizikom. Istraživanje je otkrilo kako pomoću temperature izdahnutoga zraka, neinvazivnom metodom, možemo predvidjeti osjetljivost dišnih puteva na duhanski dim u pušača pod rizikom, a samim time i predvidjeti razvoj KOPB-a. Ovo saznanje omogućuje struci da “zdrave pušače” liječi u ranoj fazi i spriječi razvitak i napredovanje bolesti.

„Osvajanje nagrade ‘Medis International Awards’ za mene je bila potvrda da smo na pravome putu i da naizgled mali znanstveni rezultati mogu proizvesti velike promjene u kliničkome radu koji će biti od velike koristi pacijentima i zajednici u cjelini. Kao kliničaru i znanstveniku na početku karijere, ovo je veliki poticaj, ali i obaveza za nastavak istraživanja“, istaknula je dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek.

Profesorica Ivanišević svojim je originalnim istraživanjem, koje je provela na 60 trudnica, došla prvi put do zaključka da novorođenčad majki koje imaju šećernu bolest tipa 1 ima ujedno i veće koncentracije ukupnih masnih kiselina u usporedbi s kontrolom novorođenčadi zdravih majki. Ova neravnoteža može biti pokazatelj njihovoga povećana rizika za razvoj pretilosti kasnije u životu.

Klinička se istraživanja vrlo rijetko potiču i nagrađuju, a važna su za razvoj struke. Jedan je od poticaja za uključivanje u ‘International Medis Awards’ i financijska nagrada koja nam omogućava da provodimo i dalje ona istraživanja koja su izvan redovitih projekata. Ako ove godine osvojimo nagradu, svakako ćemo ju uložiti u daljnja istraživanja, točnije u biobanku za dijabetes u trudnoći koja se nalazi u KBC-u Zagreb. Biobanka beskonačno ubrzava provođenje budućih istraživanja jer u njoj možemo pohraniti uzorke koje poslije godinama koristimo za različita dodatna istraživanja pomoću kojih dolazimo do novih važnih saznanja“, naglasila je prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb.

Projekt „International Medis Awards“ pokrenula je tvrtka Medis s ciljem isticanja pozitivnih primjera liječnika i farmaceuta koji se, uz redovitu kliničku praksu, bave i znanstveno-istraživačkim radom te doprinose unapređenju liječenja i dijagnostike, a samim time i dobrobiti pacijenata.

„Nakon 25 godina uspješnoga rada na području medicine i farmacije, otkrili smo da su mnoge izvrsne istraživačke priče pisali upravo liječnici i farmaceuti. Njihova istraživanja i uspjesi, koji su često cijenjeni u inozemstvu, u našemu društvu ostaju nezapaženi. Stoga smo im željeli pružiti priznanje koje zaslužuju i nagraditi ih za njihov predani rad kao važan utjecaj na razvoj dijagnostike i liječenja, a istovremeno ih potaknuti na daljnja istraživanja”, istaknula je dr. sc. Martina Perharič, mag. pharm., generalna direktorica tvrtke Medis.

Nezavisni žiri natječaja „International Medis Awards“ čine stručnjaci iz sedam zemalja koji s velikom predanošću ocjenjuju sve pristigle radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine (s anesteziologijom), neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (s alergologijom) i reumatologije.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovog međunarodnog žirija, pogotovo jer su svi članovi svjetski priznati stručnjaci. Mi kao članovi žirija, ali ujedno i liječnici koji se bavimo kliničkom praksom itekako znamo da dodatna istraživanja oduzimaju puno vremena pa često trpi i privatan život. No, sve je to u svrhu dobrobiti pacijenata. Što se tiče samog ocjenjivanja pristiglih radova, mi smo vrlo objektivni i držimo se sustava bodovanja te recenzija međunarodnih časopisa u kojima su radovi objavljeni. Što je časopis cjenjeniji i rad ima veću šansu za pobjedu.“, izjavio je prof. dr. sc. Nenada Karanovića, prim. dr. med., specijalista anesteziologije i reanimatologije iz KBC-a Split, člana žirija natječaja „International Medis Awards“.

Veliki broj prijava liječnika i farmaceuta iz Hrvatske na „International Medis Awards“ potvrđuje još jednom da struka itekako ulaže u vlastita znanja i znanstveni napredak.

„Hrvatska se može pohvaliti vrhunskim liječnicima u različitim područjima medicine. Možemo biti ponosni što su baš naši liječnici priznati u cijelome svijetu. Mi u Medisu vjerujemo kako i ova nagrada doprinosi razvoju struke, poboljšanju uvjeta, ali i stvaranju pozitivne atmosfere za ostanak naših stručnjaka u zemlji“, zaključio je Vladko Borić, MBA, direktor Medisa u Hrvatskoj.

DODATNE INFORMACIJE O NAGRADI „MEDIS AWARDS“:

Medis u 2018. godini poziva na sudjelovanje sve doktore i farmaceute s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (sa alergologijom) ili reumatologije. Na natječaju se može sudjelovati sa znanstveno-istraživačkim radovima koji su predstavljeni člankom objavljenim u afirmiranim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja (Impact Factor) iznad 1,5. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 15. rujna 2018. godine na www.medis-awards.com.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo