Slatko, slano, kiselo i gorko tradicionalno se smatraju osnovnim okusima, a potkraj 20. stoljeća kao peti okus široko je prihvaćen umami.
Naziv potječe iz japanskog jezika, a u slobodno prijevodu najčešće se navodi kao “ukusan”, “slastan”, “tečan”. Teško ga je doslovno opisati jer označava osjećaj potpunosti okusa i užitka u jelu. Znanstvenici su otkrili da je umami svojevrsni proteinski okus jer potječe od glutaminske kiseline i nukleotida koji su prirodno prisutni u bjelančevinama.
U posljednjih desetak godina sve se više raspravlja o postojanju šestog osnovnog okusa kojim prepoznajemo masne kiseline u hrani. Među najnovijim je istraživanjima ono koje su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Purdue, dokazavši da većina ljudi razlikuje masnoću kao karakterističan okus u odnosu na ostalih pet.
Smatraju da bi ovo otkriće moglo pomoći liječnicima i nutricionistima da bolje razumiju kako masnoće utječu na zdravlje. “Šesti okus” nazvali su oleogustus (složenica od latinskih izraza oleo – masno i gustus – okus).
Ordinacija.hr