"In" su intervencijske procedure na kralježnici - Ordinacija.hr

Novosti

“In” su intervencijske procedure na kralježnici

Ove su metode u rukama iskusnog liječnika vrlo sigurne i učinkovite. Odlikuje ih mala invazivnost, nema kirurškog reza kože (tek ubod iglom) i zbog toga ima puno manje komplikacija.

Prošli tjedan je u Lisabonu održan Europski kongres krovnog svjetskog udruženja liječnika koji se bave intervencijskim liječenjem kralježnice SIS (Spine intervention Society).

Od svog osnutka prije 25 godina Udruženje je posvećeno razvoju i promicanju najviših standarda u izvođenju intervencijskih postupaka u dijagnostici i liječenju bolesti kralježnice. Među 150 vrhunskih liječnika iz cijelog svijeta koji su posvećeni unapređenju svijesti o provedbi intervencija na kralježnici, jedini predstavnik Hrvatske, a ujedno i Specijalne bolnice Arithera bio je dr. Dražen Kvesić

Da podsjetimo, dr. Dražen Kvesić voditelj je Centra za kralježnicu SB Arithera i jedan od rijetkih hrvatskih liječnika koji u liječenju kralježnice primjenjuje SPM („spine pain management“) ili intervencijske procedure. Radi se o skupini minimalno invazivnih zahvata na kralježnici, kojima se dijagnosticira i liječi bol uzrokovana promjenama na kralježnici. Osnova ovog načina liječenja je igla, koja se pod kontrolom RTG aparata precizno postavi na točno određeno mjesto na kralježnici. Potom se kroz iglu daje lijek ili se posebnim vrstama igala, koje su ujedno i elektrode, određeni živci kralježnice termički onesposobe za prenošenje boli.

Ove su metode u rukama iskusnog liječnika vrlo sigurne i učinkovite. Odlikuje ih mala invazivnost, nema kirurškog reza kože (tek ubod iglom) i zbog toga ima puno manje komplikacija. Sve procedure se rade u lokalnoj anesteziji i ambulantno, bez potrebe za ležanjem u bolnici i bez potrebe za dužom rehabilitacijom.

Najzanimljivija je činjenica da pacijenti već sat vremena nakon intervencije odlaze samostalno kući. Osim svega navedenog, ove su metode i višestruko jeftinije od klasične kirurgije kralježnice.

Na Kongresu u Lisabonu razgovaralo se o mnogim važnim temama iz područja intervencija na kralježnici i o novostima u liječenju koje su rezultat najbolje kliničke prakse, istraživanja i obrazovanja. Slijedeći kongres SIS održati će se u proljeće 2018. godine u Londonu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo