Novosti

Inicijativa BoliMe progovara o važnosti održavanja mentalnoga zdravlja u adolescentskoj i studentskoj dobi

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu za redom, inicijativa BoliMe pokrenula je kampanju: Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

Inicijativa BoliMe, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.  

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, Inicijativa BoliMe organizirat će centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka:   

Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.  

Instalacija, koja će za javnost biti dostupna do 14. listopada, nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene. Ona je poziv na istraživanje unutarnjih zbivanja, osvještavanja i prepoznavanja vlastitih emocija.

Primarni je cilj ove instalacije poticanje društvenog dijaloga, podizanje svijesti o važnosti brige i ulaganja u mentalno zdravlje. Svrha je upoznavanje javnosti s mogućnostima skrbi o svom zdravlju na području Grada, ali i važnosti medijskog komuniciranja o prakticiranju prve pomoći za mentalno zdravlje.   

Osim javne interaktivne instalacije kao neposrednog oblika javnog komuniciranja, Inicijativa BoliMe prepoznala je važnost viralnog progovaranja o ovoj temi te je u tu svrhu i ove godine putem videa otvoreno progovorila o brizi za mentalno zdravlje.

Edukativnim videom, u režiji Judite Gamulin, koja potpisuje režiju i prošlogodišnjeg viralnog videa u kojem su sudjelovale osobe iz hrvatskog javnog života, kritički se propituje briga o fizičkom zdravlju, koja se podrazumijeva, te marginalizirani prostor brige o mentalnom zdravlja, a sve to s jasnim ciljem izjednačavanja fizičkog i mentalnog zdravlja kao jednakovrijednih sastavnica cjelovitog zdravlja. Ove godine, svojim sudjelovanjem u edukativnom videu, Inicijativu je podržao Zoran Šprajc.  

Pored instalacije i videa, u Prvoj gimnaziji, Avenija Dubrovnik 36, i prostorijama Teatra Tirena, Kačićeva 36, u tjednu od 10. do 14. listopada, mladi, roditelji i sva zainteresirana javnost moći će polaziti interaktivne radionice na kojima će stručnjaci, iz udruga koje su se priključile Inicijativi BoliMe, tematizirati važnost brige o mentalnom zdravlju.

Tjedan će završiti dvama stručnim okruglim stolovima – u petak, 14. listopada, na temu Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih, namijenjenom stručnim suradnicima, ravnateljima i nastavnicima u srednjim školama, te u nedjelju, 16. listopada, u Kinu Tuškanac na Konferenciji mladih psihologa Perspektiva na temu Aktivizam u službi mentalnog zdravlja.  

Mentalno zdravlje zahtijeva novi, interdisciplinarni pristup, poboljšanu suradnju zajednice (obrazovnih ustanova, obitelji, društva i institucija) te kritičko propitivanje trenutnoga angažmana društva i države na poručju mentalnog zdravlja. Ova inicijativa prva je ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a s obzirom na važnost teme i neophodnom komuniciranju o istoj, nadamo se da će Inicijativa BoliMe i drugu godinu za redom naići na pozitivan odjek u javnosti. 

Foto: Facebook 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo