Djeca, čije majke tijekom trudnoće konzumiraju puno mlijeka i namirnica bogatih vitaminom D, imaju puno niži rizik za razvoj multiple skleroze tijekom života. Pokazali su to rezultati novog istraživanja.
Studija je, kroz period od 16 godina, pratila razvoj gotovo 36 tisuća mališana. Tijekom tog vremena, kod njih 199 je zabilježen razvoj multiple skleroze (MS).
“Rizik od MS-a među ženskom djecom, čije su majke pile četiri čaše mlijeka dnevno (tijekom trudnoće), je bio 56 posto niži nego kod kćeri čije su mame konzumirale manje od tri čaše mlijeka mjesečno”, izjavio je dr. Fariba Mirzaei iz Harvard School of Public Health.
“Osim toga, otkrili smo kako je rizik od multiple skleroze, među kćerima čije su majke u organizam unosile povećane količine vitamina D tijekom trudnoće, bio 45 posto niži nego kod ženske djece čije mame nisu obogaćivale svoju prehranu sunčevim vitaminom. Iz dana u dan se pojavljuju novi dokazi koji potvrđuju pozitivan
utjecaj vitamina D na multiplu sklerozu. Rezultati istraživanja kažu
kako blagotvorno djelovanje ovog vitamina počinje već u majčinoj
utrobi”, dodao je Mirzaei.
Tri najvažnije izvora vitamina D su: mlijeko obogaćeno vitaminima, masne ribe poput lososa, te kontrolirano izlaganje sunčevim zrakama!
K. Ramić