Novosti

Izbjegnite tromost organizma zimi i ostanite zdravi!

U novom broju magazina Moje zdravlje otkrivamo zašto je zima ipak dobra za vaše zdravlje, kako se možete ugrijati omiljenim toplim napitcima i zimskim varivima, kako možete iskoristiti niske temperature i ojačati organizam, što Barbaru Kolar čini sretnom… i još mnogo više!

Provođenje zimskih mjeseci pod toplom dekom svakog dana, organizmu može u nekim slučajevima čak i više naštetiti od izlaska na niskim temperaturama. Tromost organizma koju izaziva pomanjkanje tjelesne aktivnosti “pogubno” je za rad metabolizma, koji usporavanjem povećava rizik od sezonskih oboljenja.

“Za veću učestalost akutnih bolesti tokom zime pogoduje i duži boravak u zatvorenom prostoru, stoga su tjelesne aktivnosti, kao i u svim ostalim godišnjim dobima, vrlo važne za sve generacije, a osobito za djecu i omladinu”, navodi dr. med. Ante Runje. Provođenje vremena na svježem zraku osobito je važno u samoj sezoni gripe, kada se pak trebaju izbjegavati zatvoreni prostori u kojima boravi veći broj ljudi te kada se trebaju pojačati neke higijenske mjere, poput pranja ruku koje treba biti vrlo temeljito (sapunom oprati prostore između prstiju, koji ponekad mogu ostati nečisti), ali i kulinarske, kao što su duže kuhanje svježih namirnica i temeljito ispiranje voća i povrća, u čijem čišćenju može pomoći i soda bikarbona (u malim količinama).

U novom broju magazina Moje zdravlje, koji izlazi u srijedu 19. studenog uz Večernji list za samo tri kune, pročitajte zašto je zima ipak dobra za vaše zdravlje, na koje načine možete iskoristiti niske temperature i jačati organizam. Donosimo i savjete za djecu i odrasle te zašto srčani bolesnici moraju biti posebno oprezni zimi.

Za hladnih dana mnogo više uživamo u omiljenim toplim napitcima, ali i zimskim varivima. Nutricionisti savjetuju kako biti kreativan i kako ih obogatiti začinima i namirnicama kako bi postali ukusniji. Ugrijte se čajem, kakaom ili pak toplim kompotom koji ćete začiniti na zanimljiv način. Pozitivu, smijeh i dobru vibraciju u novi broj magazina unijela je i Barbara Kolar koja otkriva novosti na poslovnom planu, što je čini sretnom i zadovoljnom u 45. godini te kako brine o zdravlju. Nevjerojatnu ljubav prema svom poslu ili bolje rečeno pozivu objasnio nam je akademik Davor Miličić. Otkriva kako se odlučio biti liječnik, što savjetuje mladim studentima medicine te kako ponekad i sam liječnik mora žrtvovati zdravlje kako bi spasio bolesnika.

Sve više razvoda i sve manje sklopljenih brakova tema je koja u posljednje vrijeme sve češće puni novinske stupce, a mi smo razgovarali s domaćim stručnjacima zašto je tome tako. Jesmo li zaboravili razgovarati, cijeniti partnere ili je brak postao bezvrijedan? Donosimo i savjete kako riješiti svakodnevne probleme u nekoliko koraka te novu kolumnu Ljubice Uvodić Vranić – Psihološke priče. Nutricionistica Anita Šupe progovara o svojoj maloj prehrambenoj revoluciji čiji je cilj povratak tradicionalnim namirnicama koje su birali i naši preci.

Saznajte sve o kožnoj bolesti rozaceji, koji su joj okidači te kako je liječiti. Da bi bili lijepi i blistavi svaki dan, make up trikove otkrila nam je popularna vizažistica Ivana Bilandžija Billy koja savjetuje kako se našminkati za dan, a kako za večer.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u novom broju magazina Moje zdravlje u srijedu, 19. studenog, za samo tri kune uz Večernji list te samostalno u prodaji za 9,90 kuna.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo