Novosti

Izložba o povijesti zagrebačkog ljekarništva

Večeras, 28. veljače se u Muzeju grada Zagreba u 19 sati otvara izložba o povijesti zagrebačkog ljekarništva pod nazivom “Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije”.

kStudijska izložba o povijesti zagrebačkog ljekarništva “Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije” ne obrađuje samo jednu značajnu profesiju – ljekarništvo, nego – kroz njeno djelovanje – i čitav socijalni i kulturni razvoj grada.

Predmeti vezani uz ljekarništvo i povijest farmacije dio su muzejske zbirke predmeta svakodnevice, čiji broj iz godine u godinu raste (donacijama i otkupom).

Prikaz kasnosrednjovjekovnog štacuna, spomen na najstarije poznate ljekarne i njihove proizvode te na njihov utjecaj na razvoj grada sastavni su dio ove izložbe.

Ljekarnici, uz kirurge, ranarnike, brijače i apotekare smatrani su još od srednjega vijeka pa sve do 19. stoljeća obrtnicima, te se njihova imena kao i imena ostalih obrtnika (kovača, zlatara, zvonara, lončara…) vrlo rano nalaze u spisima slobodnoga i kraljevskoga Gradeca. Dobivali su razne povlastice i povelje, te iz tih dokumenata i zapisnika izviru mnoga osobna imena, događaji i opisi njihovih sudbina. Više pročitajte ovdje.

 

Izvor: Muzej grada Zagreba

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo