Novosti

Jeste li spremni planinariti stazom dugom 104 km?

Highlander Velebit petodnevno je planinarsko iskustvo čije će se premijerno izdanje održati od 9. do 14. rujna 2017. godine, a na kojem će sudionici savladavati uzbudljivu stazu dugu 104 km.

Drugim riječima, radi se o 25 kilometara dnevno pod punom opremom pa se nameće logično pitanje – koliko je to zahtjevno?

Organizatori, entuzijasti okupljeni u planinarskom klubu Gorštak tvrde – „za zdrave osobe s nešto uloženog vremena u tjelesnu pripremu i s dobrom opremom nije pretjerano zahtjevno.

Naime, staza koja prolazi kroz ljepote čak dva nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu te kroz park prirode Velebit vrlo je dobra, posebno njezin prvi dio na kojem je i Premužićeva staza koja se proteže od Zavižana pa skoro do Baških Oštarija. Sudionike tako očekuje 56 kilometara laganog spuštanja od maksimalnih 10% nagiba što je prava prilika da se noge naviknu na malo nezgodniji teren i uspon u drugoj polovini događaja nakon Baških Oštarija.

No, iako je Highlander Velebit namijenjen svima onima koji žele uživati u prirodi i dobrom društvu, organizatori ipak podsjećaju kako ne treba zaboraviti da se ide u divljinu pa je potrebno je biti spreman na sve moguće situacije. No, za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, brine i jedna od najboljih spasilačkih ekipa na svijetu Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), a sudjelovanje na Highlanderu je kontrolirano, zna se tko je krenuo, koja mu je okvirna ruta i gdje bi trebao biti u nekom trenutku pa nema mjesta strahu.

Planinari će sa starta u Zavižanu u etapama krenuti unaprijed određenom stazom prema cilju koji se nalazi u Starigradu, a cjelokupni put trebaju proći u 5 dana noseći vlastitu opremu i osnovne namirnice.

A što uključuje osnovna oprema?

Kako kaže Igor Mlinarević, organizator projekta Highlander Velebit i pokretač planinarskog kluba Gorštak:

Kad sam krećem na put od 5 dana nosim ruksak s opremom i hranom težine oko 20 do 25 kg. Na Highlander Velebitu svaki sudionik dobije tri topla obroka na trasi, a organiziran je i prijevoz dijela hrane na Baške Oštarije te prijevoz dodatne opreme u Starigrad kako bi se težina sudionikova ruksaka smanjila. Ideja je maksimalno rasteretiti sudionike kako bi im put bio što je moguće lakši. Ovo nije događaj koji će testirati sudionikove mogućnosti već upravo suprotno – sve je posloženo tako da se sudioniku olakša prolazak.

Naime, kako je već istaknuto, Highlander Velebit nije namijenjen isključivo dugogodišnjim planinarima i rekreativcima, već je zanimljivo i poticajno i za početnike koji će na siguran način doživjeti sve čari planinarenja.

A kako se prijaviti?

Kotizacija za sudjelovanje na Highlander Velebit iznosi 950 kuna te uključuje ukupno tri topla obroka, suhe obroke i vodu koji će se nalaziti na odmorištima diljem staze, transport do starta te medalju i certifikat za svakog sudionika koji prođe cijelu stazu. Natjecanje ima i humanitarnu notu pa su tako organizatori odlučili 50 kuna od svake startnine donirati za obnovu skloništa Vlaški Grad u Paklenici. Na taj način svaki će sudionik ostaviti pozitivan trag na Velebitu u obliku obnovljenog skloništa za planinare.

Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na Highlanderu putem službene web stranice na kojoj se nalaze i detaljne informacije o događanju. Prijave su otvorene najkasnije do 4. rujna ili do popunjavanja kapaciteta

Foto: Promo, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo