Jesu li križaljke zaista dobre za mozak?

zena-krizaljka-pamcenje-star-zrela-dob-odmor-sreca

Iako stručnjaci na sve strane trube kako je rješavanje križaljki i mozgalica korisno za naš um, rezultati novog istraživanja pokazuju kako ovi hobiji mogu ubrzati senilnost u starijoj dobi.

Mentalno stimulativne aktivnosti, poput rješavanja križaljki, igri riječi, čitanja ili slušanja radija, u početku usporavaju opadanje uma, no po stare dane znatno ubrzavaju senilnost!

Jednom kada im je dijagnosticirana demencija, starije osobe koje imaju mentalno aktivni život sklonije su promjenama na mozgu povezanima sa senilnošću u odnosu na osobe koje se ne bave ovakvim zanimacijama.

Za potrebe istraživanja, stručnjaci Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu su ocijenili mentalne aktivnosti preko 1150 osoba starijih od 65 godina koje nisu bile senilne na početku 12-godišnje studije. Što su se više bavili mentalno stimulirajućim aktivnostima, to su dobili više bodova. Nakon šest godina ustanovljeno je kako je kognitivno opadanje kod mentalno aktivnih ispitanika smanjeno za 52 posto za svaki bod kognitivno aktivnog životnog stila. Osobe koje su bolovale od Alzheimerove bolesti prosječno su imale povišeno opadanje ovih sposobnosti za 42 posto za svaki bod kognitivne ljestvice.

 K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!