Novosti

Jesu li personalizirana cjepiva lijek budućnosti?

Mogu li cjepiva namjenjena svakoj osobi posebno liječiti danas još uvijek neizliječive bolesti?

Stručnjaci rade na razvoju cjepiva koja bi bila izrađena tako da svako pristaje samo onoj osobi oboljeloj od raka kože. Dvije studije, objavljene u časopisu Nature pokazale su kako su personalizirana cjepiva pomogla dvjema osobama oboljelima od raka kaže, odnosno pacijentima na kojima je testirano.

Kako bi to funkcioniralo?

Personalizirani su zbog toga što je svako cjepivo napravljeno od mutiranih stanica tumora određene osobe, objašnjava Catherine Wu, liječnica sa Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu

To cjepivo ne bi bilo primjenjivo za drugu osobu, to jest funkcionira samo zasebno na osobi o čijem se tumoru radi. Stručnjaci su odlučili proučavati kako to utječe na melanom, možda i najopasniji oblik raka kože, jer ima najveću mutaciju stanica tumora. Timovi liječnika koristili su algoritme kako bi detektirali i predvidjeli mutacije melanoma. Ova cjepiva su vrsta imunoterapije koja funkcioniraju na način da stimuliraju imunosni sustav kako bi “napao” stanice raka. Unatoč tome što su se rezultati pokazali pozitivnim, liječnici otkrivaju da još treba dobro proučiti rizik za vitalne organe, dijabetes ili reakciju organizma na lijekove imunoterapije.

Razvoj cjepiva i istraživanje

Cjepivo koje je napravio tim liječnice Wu treba povećati broj T-stanica koje bi uništavale rak, a personalizacijom bi upravo te stanice ciljale specifične stanice tumora svake osobe posebno.

Cjepivo je testirano na šest pacijenata čiji su tumori odstranjeni kirurški, ali je bio visok rizik od ponovnog rasta.

Četvero od šest pacijenata nisu doživjeli ponovno stvaranje tumora duže od dvije godine nakon cjepljenja. Dva pacijenta, kojima se obnovio tumor, dobili su vrstu imunoterapije koja blokira štit koji čuva tumor od imunosnoga sustava.

U drugoj studiji, koju je vodio Ugur Sahin, onkolog sa Sveučilišnog Medicinskoga Centra Johannes Gutenberg u Njemačkoj, personalizirano cjepivo temeljeno je na RNA. Rak se nije vratio kod osam pacijenata više od tri godine nakon terapije. Kod pet pacijenata je rak metastazirao i na druge organe prije nego su dobili cjepivo. Jedna osoba primila je dodatnu PD-1 imunoterapiju te je tumor nestao dok se kod dvije osobe samo smanjio.

Problem je u tome što pacijent terapiju treba dobiti na vrijeme. Treba ubrzati vrijeme procesa stvaranja cjepiva kako bismo nakon odobrenja cjepiva izliječili i tisuće pacijenata godišnje, objašnjava liječnik Sahin

Timovima je trebalo tri mjeseca da proizvedu cjepiva, a Wu objašnjava kako bi to trebalo biti smanjeno na šest tjedana. Isti stručnjaci čak smatraju kada bi se algoritmi prilagodili, uspjeli bi na ovaj način liječiti i druge vrste raka jer svaki ima svoje posebne mutacije tumora koje se mogu iskorisititi. 

Liječenje reume biološkim lijekovima

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo