Kako izgleda stvaranje cjepiva protiv gripe i koliko proces traje? - Ordinacija.hr

Novosti

Kako izgleda stvaranje cjepiva protiv gripe i koliko proces traje?

Gripa u Hrvatskoj godišnje uzme nekoliko stotina života, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi 10 osoba na 100 000 stanovnika.

Cijepljenje protiv gripe provodi se već više od 50 godina i jedna je od najučinkovitijih preventivnih intervencija u medicini – kako sa zdravstvenog tako i s ekonomskog aspekta.

Svjetska zdravstvena organizacija dala je uputu farmaceutskoj industriji za sastav cjepiva protiv virusa sezonske gripe u sezoni 2020. – 2021. Pripreme za novu sezonu gripe započinju uobičajeno već s posljednjim danima tekuće sezone što svjedoči o opsegu i dugotrajnosti procesa proizvodnje sigurnog cjepiva u potrebnim količinama.

Zbog stalnih mutacija virusa gripe Svjetska zdravstvena organizacija svake godine iznova određuje sastav cjepiva protiv gripe te se na osnovu ovih preporuka proizvodi novo cjepivo s izmijenjenim sastavom djelatne tvari.

Tijekom spomenutog sastanka u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da četverovalentno cjepivo protiv gripe za korištenje u sezoni 2020.-2021. na sjevernoj hemisferi sadrži sljedeće sojeve: A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Pojam ‘podizanja imuniteta’ u kontekstu prevencije raznih bolesti u javnosti je vrlo često korišten – osobito kada je riječ o uzimanju dodataka prehrani I drugih pripravaka, no najučinkovitiji način utjecaja na ljudski imunitet jest imunizacija, odnosno cijepljenje.

Novi trendovi u stomatologiji zbog pandemije: Jeste li dobar kandidat za virtualne preglede?

Kompanija Mylan, kao jedan od vodećih proizvođača na tržištu cjepiva protiv gripe, slijedi preporuku danu od Svjetske zdravstvene organizacije za proizvodnju novog godišnjeg cjepiva pa će tako godišnje četverovalentno cjepivo protiv gripe pružati zaštitu protiv četiri soja gripe, što će pomoći u zaštiti od dva virusa gripe tipa A i dva virusa gripe tipa B – A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Proces proizvodnje cjepiva

Kada je riječ o proizvodnji cjepiva protiv gripe, najčešće se koristi proizvodni proces na bazi jaja, a proizvodnja započinje umnožavanjem virusa u jajima. Virus se zatim deaktivira, nakon čega slijedi odvajanje virusnih čestica i pročišćavanje (solubilizacija) antigena. Nakon pročišćavanja esencijalnih proteinskih antigena od virusa slijedi sterilna filtracija, a antigeni iz pojedinih sojeva se zatim miješaju kako bi se postigao potreban omjer po soju u cjepivu. Svaka se doza cjepiva pakira u injekcije za jednokratnu uporabu.

Najučinkovitija zaštitita

Cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od gripe, a provodi se jedanput godišnje od listopada do kraja siječnja kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, pedijatra ili u Zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje smanjuje pobol, komplikacije, broj posjeta liječniku, broj hospitaliziranih i umrlih zbog komplikacija gripe, potrošnju antibiotika i protuvirusnih lijekova te odsutnost s posla. Provodi se već više od 50 godina i jedna je od najučinkovitijih preventivnih intervencija u medicini, kako sa zdravstvenog tako i s ekonomskog aspekt.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo