Kako naučiti ADHD-ovce koncentraciji? - Ordinacija.hr

Novosti

Kako naučiti ADHD-ovce koncentraciji?

Diljem Hrvatske održavat će se predavanja o danas najčešćem poremećaju školske djece, koji je prisutan i kod odraslih, ADHD- u.

Ovaj je tjedan diljem Hrvatske posvećen obilježavanju ADHD-a, najčešćeg mentalnog poremećaja kod školske djece. Naziv ADHD dolazi od engleske skraćenice attention deficit/hyperactivity disorder, što u prijevodu znači deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj. Slikovito rečeno, u razredu od 30-ak učenika dvoje do troje djece ima ADHD.

Znate li prepoznati glavne simptome ADHD-a?

ADHD se može prepoznati kada se tijekom duljeg razdoblja (najmanje šest mjeseci) pojave neki od simptoma nepažnje, hiperaktivnosti ili impulzivnosti. Takvi simptomi, da bi se zaključilo kako se radi o ADHD-u, moraju se očitovati u dvije ili više sredina (npr. škola, kuća…). Neki od simptoma koje roditelji najlakše mogu uočiti su greške u zadaćama zbog nemarnosti, teško održavanje pažnje, poteškoće s organizacijom, gubljenje stvari, zaboravljanje dnevnih aktivnosti, vrpoljenje i nemir, teško sjede na miru, prekidaju i ometaju druge te imaju poteškoće s čekanjem reda – upozorila je Martina Šibalić, psihologica udruge za razumijevanje ADHD-a “Buđenje.

Kao jedan od alata koji pomaže mališanima s ADHD-om, ali i odraslima, udruga Buđenje omogućuje seanse sustavom učenja Pay Attention, koji će ovaj tjedan biti predstavljen u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Puli. Riječ je o uređaju koji putem mjerenja moždane aktivnosti slikovito predočava razinu koncentracije i motivira nas na usredotočenost.

Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje

Sučelje u obliku narukvice održava kontakt s kožom i prikuplja podatke o našoj moždanoj aktivnosti, a održavajući koncentraciju, sami određujemo tijek zadane igrice. Primjerice, zadatak u jednoj igri je natjerati ribu da zapliva prema dnu i sakupi sve novčiće. Ako riba počne plivati prema površini, to je znak da nismo koncentrirani te da nam misli vrludaju.

“Uređaj ‘Pay Attention’ pomaže osobi poboljšati koncentraciju, ali i ostale segmente koji su povezani s učenjem: kako se usmjeriti na nešto određeno, kako se motivirati na zadatak, kako prilagoditi svoje ponašanje. Često zapravo nismo svijesni što to znači biti koncentriran i fokusiran, a s ovim je sustavom učenja to lako osvijestiti. Osoba se nauči i tijekom seansi istrenira kako bi sama prepoznala koncentraciju – otkrio je Marko Ferek, predsjednik udruge “Buđenje”, koja korisnicima osigurava besplatne seanse ovim uređajem.

“Uvježbavanjem održavanja pozornosti u zadacima koji nisu stimulativni uvježbavate kako smanjiti vrijeme za pisanje zadaće, za mrske zadatke na radnom mjestu… Dakle, to se ne primijenjuje samo na ovu igricu, nego na sve aspekte našeg života”, zakljkučio je Ferek.

Što ako i vi posumnjate kako vaš mališan ima ADHD?

“Roditelji se mogu obratiti obiteljskom liječniku koji ih može uputiti na daljnja testiranja ili se mogu javiti u Edukacijsko rehabilitacijski centar. Pomoć mogu potražiti i od stručnih suradnika u školi ili vrtiću koje dijete pohađa. Nakon postavljenje dijagnoze dijete se može uključiti u razne tretmane koji su usredotočeni na dijete, obitelj ili školu”, savjetovala je psihologica Martina Šibalić.

O udruzi Buđenje

Udruga Buđenje je neprofitna organizacija, osnovana 2004. godina, a započela je s radom u ožujku 2005. godine kada je Marko Ferek održao svoje prvo predavanje. Do sada, više od 1300 ljudi je postalo članom udruge. Udruga također surađuje i sa srodnim organizacijama u inozemstvu te je i član organizacije ADHD Europe.Otvorena je za savjetovanje za sve zainteresirane – besplatno!

Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo