Novosti

Kako prepoznati da smo intolerantni na hranu?

Shutterstock

Ako vam se neki od simptoma iznova javljaju nakon jela, možda je riječ o intoleranciji na neke od namirnica.

Žudnja za hranom

Kada je u pitanju intolerancija na neku hranu, ne prolazi pravilo da u svemu smijete uživati umjereno. Konzumiranje hranu na koju smo osjetljivi, dovodi do intenzivnog rada probavnog sustava koji daje signale da nešto nije u redu.

Ako nakon nekog vremena ponovno osjetite žudnju za određenom hranom i ponovno dođe do problema u probavnom sustavu, znači da ste intolerantni na histamin i da morate izbjegavati namirnice koje su bogate ovim biogenim aminom koji se često nalazi u prerađenoj hrani.

Umor

Kroničan umor koji se javlja i nakon dovoljno sati sna može biti pokazatelj da ste intolerantni na namirnice koje jedete svakog dana, a da toga niste ni svjesni. Umor i nedostatak energije označava da se hrana ne razgrađuje kako treba te da tijelo ne može apsorbirati sve hranjive tvari. Tijelo ulaže velike napore da se riješi spojeva koji mu štete, zbog čega se razina energije svakog dana smanjuje, a umor raste.

Žgaravica

Iako je najčešći uzrok žgaravice niska razina želučane kiseline, ponekad se bolovi u trbuhu i žgaravica javljaju zbog konzumacije hrane na koju ste intolerantni. Ako primijetite da vam lijekovi za žgaravicu ne pomažu, rješenje je Daosin, kapsule koje služe kao dodatak probavnom enzimu diamin oksidazi i pomažu kod intolerancije na hranu.

Bolovi u zglobovima

Većina ljudi smatra da je glavni krivac za bolove u zglobovima starost, ali ponekad je ta bol indikator kroničnih upala u našem tijelu. Bolovi u zglobovima se znaju javiti nakon što popijemo mlijeko ili pojedemo neki mliječni proizvod, a nakon toga mogu uslijediti razni upalni procesi. Hrana koja uzrokuje bolove praćena drugim simptomima, poput probavnih smetnji ili glavobolje, može biti znak intolerancije na određene namirnice kao što je gluten.

Osip

Koža je naš najveći organ pa se problemi unutar organizma često manifestiraju upravo izvana, na koži. Problemi s kožom, primjerice akne, osip ili tamni krugovi oko očiju, mogu biti znakovi da nam škodi nešto što svakodnevno unosimo. Učestali problemi s kožom, čak i kad smo isprobali sve moguće tretmane, mogu biti pokazatelji intolerancije na hranu koju svakodnevno konzumiramo. Stoga se preporučuje da se svakako obrati pozornost na stanje kože nakon što pojedemo nešto što nam može izazvati kožne probleme.

Probavne smetnje

Najčešći simptom intolerancije na hranu su upravo probavne smetnje koje uključuju vjetrove, nadutost i zatvor. Razlog tome je poremećaj ravnoteže dobrih bakterija koje su dio naše probave, a osobama koje redovito imaju probavne smetnje preporučuje se odlazak liječniku kako bi se saznalo je li riječ o intoleranciji na neku hranu. Daosin je lijek koji snižava razinu histamina, odgovornog za intoleranciju na određenu hranu i pomaže u razgradnji.

Svaki od simptoma, osim na zdravlje, utječe i na naš izgled i dobro raspoloženje. Zato treba uzeti u obzir da ono što jedemo svaki dan možda nije dobro za naš organizam, a kad se riješimo navedenih simptoma, bit ćemo sretniji i zadovoljniji.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo