Novosti

Kako razumijeti nalaz liječnika?

Shutterstock

Zdravstvena pismenost – Večernji list, magazina Ordinacija i portalzdravlje.hr u novom projektu

Zacijelo ste našli u situaciji da vam po izlasku iz ordinacije i nije baš najjasnije što vam zapravo jest, da ne znate prepričati svoj razgovor s liječnikom i da niste sigurni koje životne navike trebate mijenjati. Naravno, nismo svi završili medicinski fakultet i ne moramo baratati medicinskom terminologijom, no valjalo bi znati osnovne zdravstvene pojmove u onoj mjeri da se možemo snaći u svojoj zdravstvenoj dokumentaciji i da znamo kako se ponašati kako bismo neku bolest izbjegli, pogotovo ako smo u riziku od nje. Razumijevanje tih osnova zalazi u područje zdravstvene pismenosti, svakome od nas iznimno bitne jer će nam se svakome u nekom trenu života dogoditi da trebamo zdravstvene usluge, pa bismo stoga trebali i znati gdje ih pronaći i kako do njih.

Zdravstvena pismenost naš je saveznik i u prevenciji, podučavanju djece, itekako utječe na kvalitetu života, a stečena znanja treba primjenjivati i prije no što uđemo u neku ordinaciju.

Svjesni važnosti i nužnosti podizanja zdravstvene pismenosti građana,Večernji list, magazin Ordinacija i portalzdravlje.hr pokrenuli su cjelogodišnji projekt “Zdravstvena pismenost”. Projekt podržava i Ministarstvo zdravstva, zdravstvena pismenost nezaobilazna je u najavljenoj reformi zdravstva, a zdravstveno opismenjavanje stanovništva u prvi plan je stavila i EU. Uz provođenje konkretnih aktivnosti, uz raspoloživa znanja i resurse struke, projektom ćemo nastojati educirati stanovništvo te osigurati potrebna znanja za donošenje kvalitetnih zdravstvenih odluka. Započinjemo s uvodnom konferencijom koja će se 31. siječnja održati u Zagrebu.

Izbjegnite površne tekstove i neprovjerene informacije i aktualne teme iz zdravstva, savjete stručnjaka, kolumne liječnika… pratite u Ordinaciji i na portalu ordinacija.hr, u tiskanom i digitalnom izdanju Večernjeg lista te na webu portalzdravlje.hr.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo