Novosti

Kako se riješiti dentalne fobije

Strah od posjeta zubaru se javlja kod mnogih ljudi. Netko se boji injekcija, netko se grozi bušenja, a većina nas ima barem dio posjeta stomatologu koji je odbojan.

Postoje i osobe s dentalnom fobijom, rijetkim ali postojećim problemom kad i sama pomisao na stomatologa ili njegovu ordinaciju izaziva napad panike. Pokazatelji ove fobije su nesanica dan prije termina, nervoza, znojenje, drhtavica.

Ovi pacijenti često nisu u stanju otići zubaru ni na pregled, a bolove pokušavaju pretrpjeti pomoću lijekova nadajući se da će to biti dovoljno da se stanje popravi. Razlog ove fobije gotovo uvijek leži u lošem iskustvu posjeta zubaru iz djetinjstva praćenom bolovima.

Prvi i najvažniji korak je uopće doći do stomatologa. Ako stomatolog posjeduje razumijevanje i iskustvo za rješavanje problema fobije tada će sigurno pronaći način da liječenje prođe ugodno. Nekoliko je zanimljivih metoda kojima se ovaj problem može riješiti.

Hipnoza se koristi kao terapijsko ili pomoćno sredstvo u mnogim granama medicine. U zapadnoeuropskim zemljama se koristi relativno često, dok u Hrvatskoj to nije slučaj.

Razlog je što se naobrazbu za korištenje hipnoze može steći samo dugogodišnjim školovanjem i usavršavanjem u inozemstvu.

U strogom središtu Zagreba, na Zrinjevcu, lanjskog je listopada otvorena privatna stomatološka ordinacija – Videntis dental centar opremljena po najvišim zapadnoeuropskim standardima, s jednom posebnosti – liječenjem zubi uz tehniku dentalne hipnoze.

U Videntisu su prepoznali potrebu za ovom metodom i imaju stomatologe koji su se u njoj intenzivno usavršavali. Dugoročni cilj ove tehnike je da pacijent izgubi strah od zubara, stekne volju za dolaženje na kontrolne preglede i jednog dana izgubi potrebu za korištenjem ove tehnike.

Jedna stvar je sigurna – strah od zubara je moguće izgubiti, a stručnjaci iz Videntis dental centra spremni su vam pomoći postići taj cilj.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo