Novosti

Kako spriječiti i liječiti ožiljke? Liječnik savjetuje učinkovite silikonske gelove

Shutterstock

Oštećenja na koži mogu nastati kao posljedica kirurških zahvata, ozljede ili opekline. Što je koža više oštećena, to je i proces zacjeljivanja duži i veće su šanse za nastanak upadljivog ožiljka.

Svi oni koji su se susreli s ovim estetskim i medicinskim problemom itekako su svjesni toga koliko patnje ožiljak može nanijeti i koliko ponekad može narušiti izgled. Ožiljci mogu uzrokovati smanjenje samopouzdanja, društvenu stigmatizaciju pa čak i anksioznost i depresiju.

Ožiljcima je ponekad potrebno čak 2 do 3 godine nakon ozljede da splasnu i izblijede, a pritom je vrlo važno i spriječiti nastanak ‘problematičnih’ ožiljaka koji se mogu znatno povećati, ostati crveni, tamni i upadljivo izdignuti, mogu izazvati nelagodu, svrbež i bol te ograničiti pokretljivost zglobova ili biti uzrok duševne patnje pacijenta. Patološki ožiljci nastaju u čak 30% svih slučajeva.

Na izgled ožiljka mogu utjecati dubina i opseg rane, lokalizacija ozljede, opće stanje i dob bolesnika, ali i način kirurškog liječenja i postoperativne njege, kaže prof. dr. sc. Predrag Knežević maksilofacijalni i plastični kirurg iz zagrebačkog KB Dubrava te dodaje:

”Ožiljak može cijeliti i kao hipertrofični ožiljak i keloid. Ovi ožiljci “bujaju” izvan linije ožiljka i osim nelagode poput peckanja i bolova estetski su problem. Ponekad se nije lako “boriti” s takvim načinom cijeljenja rane. Osim na glavi i vratu tipično mjesto njihova nastanka je i iza uha, primjerice nakon estetskih operacija “odstojećih uški”.

Srećom znanost već dulji niz godina nudi odgovor na ovaj problem. Silikonski gelovi i flasteri (pločice) su prema međunarodnim smjernicama za prevenciju i liječenje ožiljaka zlatni standard i neinvazivna terapija prvog izbora. Klinički je dokazano da smanjuju i omekšavaju ožiljke, smanjuje svrbež i promjenu boje kože te bolnost koja često prati ožiljke. Mogu se koristiti odmah po zarastanju rane i pojavi vidljivog ožiljka.

Silikonske gelove rutinski primjenjujemo u postoperativnom liječenju dugi niz godina. Već nakon skidanja šavova preporučujem lokalnu primjenu gela. Moja iskustva u regiji glave i vrata su jako dobra. Primjenom silikonskih gelova ožiljak “prije sazrije”, postane bljeđi i mekši, odnosno manje vidljiv. Kod djece obično primjenjujemo gelove, a kod odraslih, ovisno o lokalizaciji, flastere ili gelove. Kao što sam napomenuo ranije, koristimo ih i kod hipertrofičnih ožiljaka i keloida na glavi i vratu. Ovi ožiljci obično se manifestiraju nešto kasnije, a silikonski gelovi uz reekscizije i protuupalne lijekove sastavni su dio liječenja i pokazuju dobre rezultate, kaže prof. dr. sc. Knežević.

Prevencija silikonskim gelovima i flasterima preporuča se u svih bolesnika, a valja ih početi primjenjivati nakon zacjeljivanja rane – obično dva tjedna nakon operacije ili traume te nastaviti još najmanje dva mjeseca. Silikonski flasteri se primjenjuju tijekom 12 do 24 sata dnevno, a barem jednom dnevno tretirano područje i silikonsku pločicu valja oprati vodom i blagim sapunom. Koriste se za razne vrste ožiljaka: nakon operacije grudi, kardio-torakalnih operacija, abdominalnih operacija, opeklina, presađivanja kože, ortopedskih operacija, ispod kompresivne odjeće, na izloženim dijelovima tijela te kao dodatna zaštita od sunca kod osjetljivih ožiljaka.

Silikonski gelovi su pogodniji za primjenu na većim područjima, u blizini zglobova te u predjelu izloženih dijelova tijela kao što su lice i šake. Primjenjuju se dva puta dnevno ili jednom dnevno uz zamatanje. Silikonski gel se nanosi u tankom sloju na zahvaćeno područje gdje nakon sušenja ostaje prozirni, fleksibilni, vodootporni silikonski film, a koristi se na izloženim dijelovima tijela poput lica te na savitljivim dijelovima tijela poput zglobova i pregiba – nakon operacija, liposukcija, plastičnih kirurgija, operacija tumora na koži, manjih operacija kao i kod biopsija kože, a indiciran je i za korištenje kod djece.

Silikonski preparati predstavljaju zlatni standard u liječenju ožiljaka, a mogu se nabaviti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama bez recepta. Prije korištenja se savjetujte s liječnikom i ljekarnikom i detaljno proučite uputstva.

Sponzorirani sadržaj

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo