Sa svakom šalicom kave koju popijete smanjujete rizik od razvijanja dijabetesa za sedam posto, tvrde australski istraživači.
Stigla je i znanstvena potvrda o dobrobitima kave
 za zdravlje! Konzumacija kave, jednako kao i njena inačica bez kofeina, može
 smanjiti rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2, tvrde istraživači Sveučilišta u
 Sydneyju.
Osobe koje dnevno popiju tri do četiri šalice kave
 imale su 25 posto manje izglede oboljeti od dijabetesa tipa 2 u odnosu na
 ispitanike koji uopće nisu pili kavu ili su pili do dvije šalice dnevno. Sa
 svakom šalicom kave koju su popili, ispitanici su smanjili rizik za sedam
 posto.
Rezultati su isti za kavu bez kofeina i čaj. Osobe
 koje su pile tri do četiri šalice kave bez kofeina snizile su rizik za jednu
 trećinu u odnosu na ispitanike koji ne piju kavu, dok su rezultati za čaj bili
 nešto slabiji. Tek je jedna petina ispitanika “zaštićena” od
 dijabetesa tipa 2.
K. Horvat




