Novosti

KBC Rijeka prva bolnica u srednjoj i jugoistočnoj Europi u kojoj je ugrađen sustav za gastričnu elektrostimulaciju

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka danas su izvedena dva kirurška zahvata ugradnje tehnološki vrlo naprednog sustava za gastričnu elektrostimulaciju, što su prvi takvi zahvati na području srednje i jugoistočne Europe. Ovim se zahvatima KBC Rijeka pozicionira kao vodeći regionalni centar za liječenje teških kroničnih gastričnih bolesti poput gastropareze.

Riječki tim liječnika predvođen doc. dr. sc. Markom Zelićem bio je tom prilikom pojačan uglednim kirurgom iz Velike Britanije, dr. Sritharanom Kadirkamanathanom, jednim od vodećih svjetskih autoriteta na području ugradnje sustava za neuromodulaciju. Dr. Kadirkamanathan u Rijeku je došao u organizaciji tvrtke Medtronic, globalnog lidera u području medicinske tehnologije, usluga i rješenja.

”Iznimno sam ponosan što smo u Rijeci ponovno pokazali da možemo pomaknuti granice u korištenju najnovijih naprednih metoda u liječenju naših bolesnika. Uspješno izvedena operacija ugradnje sustava za gastričnu elektrostimulaciju postavlja Rijeku i Hrvatsku na čelnu poziciju u ovakvim zahvatima u čitavoj regiji”, izjavio je prof. dr. sc. Davor Štimac, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka.

Gastrična elektrostimulacija jedna je od terapija neuromodulacije, razmjerno nove, visokotehnološke tehnologije u liječenju koja podrazumijeva kontinuiranu stimulaciju dijelova središnjeg i perifernog živčanog sustava, i to primjenom niskovoltažne jednosmjerne struje koju stvara interni neurostimulator, koji se kirurški postavlja ispod kože.

Sustavi za gastričnu stimulaciju ugrađeni su mladim pacijenticama KBC-a Rijeka (27 i 39 godina) koje boluju od gastropareze, teške kronične bolesti s izraženim simptomima kroničnog osjećaja mučnine i povraćanja. Bolesnicima s takvom dijagnozom, posebno ako je ona uzrokovana dijabetesom, ne pomažu dostupni lijekovi i jedina mogućnost za vraćanje u normalni život ostaje ugradnja sustava za gastričnu elektrostimulaciju. Prve pacijentice kojima je ugrađen ovaj sustav odabrala je doc. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, koja im je i dijagnosticirala gastroparezu.

Vrlo sam zadovoljan znanjem i vještinama hrvatskih kolega. Ovo je relativno nova terapija koja se u vodećim klinikama koristi tek unazad 10 godina, a postiže odlične rezultate kod oboljelih od gastropareze. Zahvaljujući stručnosti liječnika u Rijeci, Hrvatska će biti u naprednom društvu zemalja u čijim se javnim zdravstvenim sustavima rade ovakvi postupci”, izjavio je dr. Sritharan Kadirkamanathan.

”Našim smo pacijenticama danas ugradili vodeći Enterra sustav za gastričnu elektrostimulaciju, koji, koristeći blage električne impulse za stimulaciju glatkih mišića donjeg dijela želuca, znatno ublažava iznimno neugodne simptome gastropareze. Sustav se u potpunosti ugrađuje ispod kože, ne vidi se i ni na koji način ne ograničava bolesnika. Ovakvim zahvatom teško bolesne i iscrpljene bolesnike možemo vratiti u normalan svakodnevni život, a imajući na umu da se radi o mladim ljudima, to nama liječnicima pričinjava posebno zadovoljstvo”, izjavio je doc. dr. sc. Zelić.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo