Novosti

Klinika Svjetlost brani naslov – ponovno u konkurenciji za „oftalmološkog Oscara“

U izravnom prijenosu operacija oka tim prof. Gabrića po četvrti put pokazao vrhunske kirurške vještine.

Četvrtu godinu zaredom tim kirurga oftalmologa Klinike Svjetlost brojnom auditoriju od nekoliko tisuća oftalmologa iz Zagreba i Milana priuštio je nesvakidašnji kirurški doživljaj.

Dinamičnih 60 minuta, 4 vrhunska operatera, komplicirani kirurški zahvati u krupnom planu, paralelni rad u 2 operacijske sale, svega 10 minuta po svakom zahvatu – presjek je to zahtjevnog i uzbudljivog natjecanja za nagradu Best Live Surgery Award koje je ove subote održano u okviru najvećeg svjetskog videokirurškog kongresa.

Organizator ovog međunarodnog kongresa i pionir refraktivne kirurgije, prof. Lucio Buratto, po četvrti je put pozvao prof. Nikicu Gabrića i njegov tim da sudjeluju u ovom prestižnom i zahtjevnom oftalmološkom događanju. Uz tim zagrebačke Klinike Svjetlost, koji je prošle godine proglašen najboljim, za nagradu ”Best Live Sugery Award” (poznate i pod nazivom „oftalmološki Oscar“) ove su se godine natjecali timovi iz milanske klinike CAMO, očne klinike Marienplatz iz Munchena, Centra laserske kirurgije iz talijanskog Cunea i očne bolnice iz Atene.

Na isti je dan u Zagrebu održan i godišnji kongres Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju, pa je tako nekoliko stotina gledatelja u zagrebačkom hotelu Sheraton i preko nekoliko tisuća gledatelja u Milanu, gdje je operacije pet oftalmoloških timova ocjenjivao stručni žiri, imalo priliku uživo pratiti prijenose zahtjevnih operacijskih zahvata. Operacije su praćene na višestruko uvećanom prikazu oka te je promatran i ocjenjivan svaki potez ruku operatera koji su sat i pol vremena, bez editiranja i skraćivanja, izvodili složene mikrokirurške zahvate na oku i odgovarali na stručna pitanja međunarodnog odbora u Milanu.

Tim liječnika Klinike Svjetlost u sastavu prof. Nikica Gabrić, prof. Iva Dekaris, dr. Maja Bohač, doc. Ratimir Lazić i dr. Vesna Cerović još je jednom pokazao iznimne kirurške vještine i primjenu najsuvremenijih tehnika i metoda u oftalmologiji, što je rezultiralo uspješno izvedenim zahvatima. Oftalmolozi Klinike Svjetlost izveli su pet operacijskih zahvata kroz koje su predstavili metode ugradnje leća za pacijente koji nisu pogodni za lasersko skidanje dioptrije, ugradnje modernih ”Simphony” leća kao rješenja za starosnu dioptriju i mrene, ugradnje PanOptix leća koje smanjuju ovisnost o naočalama za čitanje nakon operacije mrene, najmoderniju metodu slojevite transplantacije rožnice (DSAEK) te metodu kirurške sanacije puknuća žute pjege (tzv. zahvat vitrektomije).

Tko će ove godine osvojiti „oftalmološkog Oscara“, odnosno „Best Live Surgery Award“, bit će poznato danas, kada će žiri obznaniti svoju odluku. Trenutno nagradu u svom posjedu ima Klinika Svjetlost, čiji je tim prošle godine proglašen najboljim.

Oftalmološki Oskar za nas je bio samo logičan slijed dugogodišnjem napornog rada, ulaganja u znanstveni i stručni razvoj, kao i u izvrsnost ljudskih potencijala koji su potporni zidovi naše Klinike i njezinih centara diljem regije. Ne samo da imamo izvrsno educirane oftalmologe koji svake godine sudjeluju na najprestižnijim međunarodnim simpozijima već Klinika Svjetlost ima i najveći broj oftalmologa na jednom mjestu: 40 specijalista oftalmologa, od čega 2 sveučilišna profesora, 2 docenta te nekoliko doktora i magistara znanosti. Također, naši oftalmolozi su i priznati subspecijalisti iz svih oftalmoloških grana. Dobivanje oftalmološkog Oskara samo pokazuje da je i naša kirurgija oka, kao najsloženiji segment oftalmološkog liječenja, na vrhunskoj razini – izjavio je doc. Ratimir Lazić, jedan od članova tima Klinike Svjetlost.

Pored pet operacija koje su izvedene za ”Best Live Surgey Award” dodatnih pet operacija izvelo je pet vrhunskih operatera iz domaćih državnih i privatnih klinika. Ti su zahvati prikazani uživo na XII. kongresu Hrvatskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju koji se istog dana održavao u hotelu Sheraton, a na njemu je sudjelovalo više od 300 stručnjaka oftalmologa iz regije i šire. Od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati okupljeni su imali priliku poslušati najzanimljivije novosti u području oftalmološke struke, uvježbati kirurške vještine u tzv. WET-LAB-u te pratiti prijenose operacija uživo.

Tijekom zagrebačkog kongresa dodijeljene su i dvije nagrade Zaklade prof. Ljiljana Zergollern Čupak i Krešimir Čupak najboljim mladim znanstvenicima do 35 godina.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo