Novosti

Kontrola krvnog tlaka – ključni čimbenik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

U Zagrebu je održan I. simpozij “Kontrola krvnog tlaka – ključan čimbenik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti” u organizaciji Medikor – OMRON Healthcare Europe uz podršku Hrvatskog društva za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora s ciljem osvrta na kardiovaskularne bolesti kao veliki javnozdravstveni problem i važnost kontrole krvnog tlaka u prevenciji istih.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, glavni su uzročnik smrtnosti u Europi. Čimbenici koji dovode do moždanog udara su hipertenzija ili visok krvni tlak te fibrilacija atrija, oblik neregularnog srčanog ritma.

Hipertenzija ili visoki krvni tlak, poznata je još i kao tihi ubojica jer u početnom stadiju nema vidljivih simptoma, a pri tom oštećuje vitalne organe i njihovu funkciju. Jedan je od glavnih uzročnika smrti u svijetu, a u Hrvatskoj je u 2013. bila peti najčešći uzročnik smrti. Budući da hipertenzija i fibrilacija atrija nose visok rizik od moždanog udara, od iznimne je važnosti otkriti ih na vrijeme. Kada rezultati mjerenja tlaka rastu iznad 135 mm/Hg rizik od moždanog udara se povećava. Trećina osoba koje imaju povišeni tlak toga nije svjesna, a osobe s visokim vrijednostima krvnog tlaka imaju i do šest puta veći rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila.

Mjerenje krvnog tlaka uvelike pomaže u ranom otkrivanju hipertenzije te poboljšanju njezine kontrole. Upravo je mjerenje krvnog tlaka kod kuće jedna od ključnih metoda u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer bolje predviđa rizik od kardiovaskularnih događaja od ordinacijski izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka budući da nema utjecaja bijele kute i lakše se ponavljaju mjerenja.

Stoga je od od izuzetne važnosti preciznost i kvaliteta tlakomjera kojim se provode mjerenja. OMRON digitalni tlakomjeri, čiji je ekskluzivni uvoznik tvrtka Medikor d.o.o., pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti na način da omogućuju iznimno precizno praćenje vrijednosti krvnog tlaka i srčanog pulsa. Visoka preciznost uređaja dokazana je kliničkom validacijom od strane Britanskog i Hrvatskog društva za hipertenziju.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo