Novosti

Konzumacija alkohola i droga povećava rizik od ozbiljnih komplikacija bolesti COVID-19

Shutterstock 1767084407

Potrebno je i zajednički djelovati na globalnoj i na nacionalnoj razini s ciljem stvaranja društva slobodnog od droga.

Brojna istraživanja pokazuju da kronična kardiovaskularnih ili respiratorna stanja povezana s uzimanjem droga mogu utjecati na veću vulnerabilnost. Konzumacija alkohola i droga zasigurno povećava rizik od ozbiljnih komplikacija COVID-19.

Nedostatak povjerenja u farmaceutsku industriju ili političke strukture, strahovi oko cjepiva ili krive informacije dobivene putem društvenih mreža sprječavaju mnoge ljude da se odluče na korak koji spašava brojne živote. Cjepiva su bez presedana najveći domet učinka medicine na ljudsko zdravlje.

Nema znanstvenih dokaza da su cjepiva protiv COVID-19 manje sigurna ili učinkovita za osobe koje konzumiraju alkohol ili droge. Kao i kod ostalih ljudi, prednosti su daleko veće od rizika, bilo da je riječ o manjoj vjerojatnosti od zaraze ili proživljavanja najgorih učinaka COVID-19.

“Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti stoga poziva sve osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga da se cijepe protiv bolesti COVID-19, jer cijepljenje ponovno omogućuje sigurno okupljanje i druženje s članovima naših obitelji, prijateljima i poznanicima” istaknuo je povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med. predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga.

Prema posljednjim dostupnim podacima o osobama liječenima zbog zlouporabe droga u Hrvatskoj registrirano je 6.858 osoba, od kojih je 78% liječeno zbog opijatskog tipa ovisnosti. U Gradu Zagrebu je zabilježeno 1.871 liječenih osoba, a od toga 1.270 opijatskog tipa. U Hrvatskoj je 312 osoba umrlo zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva, a predoziranje heroinom kao uzrok smrti navedeno je u 37 slučajeva, metadonom u 16 slučajeva. Najviše osoba umrlo je u Zagrebu, njih 112, od toga 85 muškaraca i 27 žena.

„Upravo zbog ovih podataka Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga HUHIV i HZJZ izdali su edukativnu brošuru „Predoziranje drogama, kako prepoznati i kako reagirati“  kojom se želi skrenuti pozornost na veliki problem ovisnosti o drogama, ali i pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika kako prepoznati znakove predoziranja te kako im spasiti život u kritičnim trenutcima. Predoziranje je posljedica konzumiranja prevelike količine droge i najčešće je povezano s uzimanjem heroina, uslijed pada tolerancije kod ovisnika, konzumacijom prečiste ili nečiste droge, izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr.med., koordinatorica Europske mreže gradova bez droga.

Priručnik opisuje različite vrste dostupnih droga, njihov učinak na organizam, opasnosti koje mogu uzrokovati te kako ukućani ili bliske osobe ovisnika mogu prepoznati znakove predoziranja. Vrijednost ovog priručnika je u tome što vrlo detaljno, korak po korak, objašnjava kako pomoći predoziranoj osobi i spasiti joj život. Priručnik je dio sveobuhvatne kampanje „Predoziranje drogama – kako prepoznati i kako reagirati“ koja pokazuje važnost suradnje civilnih udruga, lokalne samouprave i zdravstvenog sustava u borbi protiv ovisnost.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo