Novosti

Krenulo cijepljenje protiv gripe i pneumokoka, upale pluća uzrokovane pneumokoknom bakterijom

Istodobno cijepljenje protiv gripe i pneumokokne bolesti omogućuje dvostruku zaštitu tijekom jednog posjeta liječniku i sprječava teške oblike infekcija.

O značajkama i komplikacijama gripe i zaraznih infekcija, rizičnim skupinama, učinkovitosti cjepiva i mnogim drugim temama kojima je cilj objektivno informirati javnost govorilo se na konferenciji za medije „Jedan posjet – dvostruka zaštita“.

U Hrvatskoj je, prema podacima HZJZ-a, u protekloj sezoni zabilježeno ukupno 61.206 prijavljenih osoba oboljelih od gripe, te je zabilježeno 107 smrti dok se protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe.

Treba li cijepiti dijete protiv gripe? Evo što pedijatrica kaže

Cijepljenje protiv gripe obavlja se svake godine, a protiv pneumokokne bolesti odrasli se u pravilu cijepe jedanput. Oba cjepiva mogu se primiti istodobno odvojenom aplikacijom, osiguravajući tako dvostruku zaštitu tijekom jednog posjeta liječniku.

Jedan od noviteta za nadolazeću sezonu gripe je i nabavka četverovalentnog cjepiva o čijim je prednostima govorio dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog Centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Naručeno je 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe, koje će, za određene kategorije rizične skupine stanovništva, biti besplatno. Svi ostali isto to cjepivo mogu kupiti u ljekarnama i ono je jedino na tržištu kojim se protiv gripe mogu cijepiti djeca već od 6 mjeseci starosti i trudnice. Jedna od posebnosti četverovalentnog cjepiva je ta što ono ima još jedan soj gripe B, koja je do sada bila nepredvidiva i koja je mogla ugroziti naše sugrađane čak i ako su se cijepili trovalentnim cjepivom. Nabavom četverovalentnog cjepiva otklanjamo mogućnost zaraze tim drugim sojem B, tako da će naši sugrađani biti u potpunosti “pokriveni” cjepivom protiv gripe. S ovim četverovalentnim cjepivom bit će pokriveni protiv soja gripe A1N1, H3N2 i dva soja virusne gripe B, pojasnio je dr. Draženović.

Osim gripe, velik rizik i ozbiljne zdravstvene komplikacije uzrokuju i bolesti uzrokovane pneumokoknom bakterijom. Najčešće su ugrožena djeca, osobe starije od 65 godina i bolesnici s kroničnim bolestima.

Slabiji imuni sustav povećava mogućnost infekcije i razvoja bolesti, a sve je češće prisutna otpornost pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što iziskuje pronalaženje drugih efikasnih metoda kontrole pneumokokne bolesti, kao što je cjepivo. Cjepivo štiti od komplikacija bolesti prouzročenih tom bakterijom prije svega od upale pluća. Cjepivo se može primijeniti u kombinaciji s nekim drugim cjepivima koja su redovita prema kalendaru, istaknula je doc.dr.sc. Irena Ivković – Jureković, voditeljica Odjela za pulmologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Osim što smanjuje broj upala pluća, primjena cjepiva protiv pneumokoka donosi i druge koristi – smanjenu potrošnju antibiotika i manji broj hospitalizacija, a s porastom cijepljenja djece i veću zaštitu necijepljene djece.

10 namirnica uz koje ćete zaboraviti na gripu i prehlade

Kada je riječ o gripi, visokorizična skupina su svakako trudnice koje su pod povećanim rizikom od ozbiljnih komplikacija i hospitalizacije zbog gripe u usporedbi s ostalim, zdravim odraslim osobama. One imaju veći rizik od razvoja teških oblika bolesti i to zbog promjena u imunosnom sustavu, srcu i plućima. Osim za njih, gripa također može biti opasna za novorođenčad jer njihov imunosni sustav još nije u potpunosti razvijen te se ne može tako dobro boriti s infekcijama. Naposljetku, gripa u trudnoći može dovesti do prijevremenog poroda ili smanjene porođajne težine novorođenčeta.

Cijepljenje je započelo 6. studenog, a svi koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti u dogovoru s izabranim liječnikom.

Kako na vrijeme zaustaviti prehladu? Ovi trikovi stvarno pomažu, iskoristite ih!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo