Novosti

Laktacijska ambulanta Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu

Foto: Shutterstock

Rođenje djeteta i dojenje najljepši su doživljaj u životu svake žene. Za mnoge žene dojenje je lako i ugodno, dok se druge suočavaju s manjim ili većim teškoćama.

Početni problemi vezani uz svladavanje vještine dojenja kao što su pravilno namještanje djeteta na prsa, bolne ili oštećene bradavice i zastoj mlijeka obično brzo prolaze.

Ako su teškoće pri dojenju nešto veće ili dugotrajnije, bit će Vam potrebna stručna pomoć. Laktacijska ambulanta Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu mjesto je gdje možete potražiti takvu pomoć. Usluge pruža doc.prim.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med, liječnica specijalist pedijatar i međunarodno priznata IBCLC savjetnica za dojenje.

Ambulanta je namijenjena majkama dojiljama koje imaju bolna stanja dojki, upalu bradavica i dojki, prekomjerno ili smanjeno stvaranje mlijeka i teškoće pri dojenju nakon operativnih zahvata na dojci.

Ambulanta je također namijenjena majkama čija su djeca prijevremeno rođena ili su niske rodne mase, imaju rascjep usne ili nepca ili neurološke teškoće te je potrebno usvojiti vještinu dojenja ili primjene pomagala za dojenje. 

Ambulanta surađuje sa suradnim strukama (kemijski i mikrobiološki laboratorij, kirurška ambulanta, ultrazvučna ambulanta, citologija), a po potrebi i sa stručnjacima drugih profila.

Grad Zagreb prepoznao je rad Laktacijske ambulante kao važan segment u podršci dojenju. Stoga je Grad Zagreb u sklopu akcije „Grad Zagreb, prijatelj dojenja“ nedavno izdvojio novčana sredstva za uređenje i opremanje Laktacijske ambulante u bolnici Sveti Duh, a dio opreme je pribavio UNICEF-ov Ured za Hrvatsku. Time će se omogućit kvalitetnija skrb za majke i djecu s teškoćama pri dojenju koja trebaju specifičnu stručnu pomoć.

Za pregled u Laktacijskoj ambulanti KB Sveti Duh potrebna je uputnica izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite (ginekologa, pedijatra, liječnika obiteljske medicine). Ambulanta radi dva puta tjedno, a termin pregleda potrebno je dogovoriti unaprijed na telefon 01 3712 316.

Autor: doc. prim. dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., IBCLC

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo