Novosti

Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja

Svaki mjesec samo u Hrvatskoj 250 žena oboli od raka dojke, a 90 ih umre. Rak grlića maternice drugi je najčešći dijagnosticirani karcinom u žena starih između 25 i 49 godina, a od raka jajnika godišnje oboli 450 žena, a umre njih 320.

Alarmantni su to podatci na koje je upozoreno na konferenciji za novinare u povodu Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja koji se obilježava pod sloganom “Budi sebi prva”.

Predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera, koja je i sama preboljela rak dojke je naglasila kako je važno poslati poruku ženama da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe “U ovom tjednu ćemo se baviti ženama i ženskim bolestima: Karcinom dojke, jajnika i vrata maternice. No, to ne znači da se pažnja ne bi trebala obratiti i na simptome nekih drugih bolesti. Itekako smo svjesni činjenice da je rak debelog crijeva, od kojeg oboljela velik broj žena, jedan od najsmrtonosnijih u Hrvatskoj”

Nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Dinka Nakić, dr. med., kazala je kako se u Hrvatskoj trenutno provode tri nacionalna programa koji su od iznimne važnosti i kojima je cilj otkriti karcinom u ranoj fazi kada je  on izlječiv. “Provode se programi probira za karcinom dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Nažalost, odaziv je jako mali.  Na preventivni pregled  za rak dojke odazove se oko 60 posto žena,  dok je odaziv na preventivni pregled za rak debelog crijeva ispod 20 posto”, kazala je Nakić i naglasila kako treba raditi na edukaciji javnosti.

“Sramotno je da je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a  manji od 10 posto, a smanjuje rizik od pojave karcinoma vrata maternice za čak 70 posto”, istaknula je doktorica Nakić te naglasila kako i unatoč cijepljenu treba odlaziti na redovite preglede.

Voditeljica odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb prim. dr. Višnja Matković istaknula je kako unatoč svim radikalnim kirurškim zahvatima i upotrebi novih citostatika više od 70 posto bolesnica s napredovalim stadijima bolesti dobiti povrat bolesti i umrijeti. “Kirurgija kao primarni oblik liječenja raka jajnika danas bi se morala provoditi samo u specijaliziranim ginekološkim centrima jer jedino potpuno odstranjenje tumora i njegovih presadnica pruža bolesnicima šansu za bolje preživljavanje. “

Cilj javno zdravstvene akcije Lila tjedan u tjednu koji se nastavlja na majčin dan, od 15. do 21. svibnja jest upozoriti na porast broja novo oboljelih žena od karcinoma dojke, jajnika i vrata maternice te ih pozvati da redovito vode brigu o svome zdravlju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo