Novosti

Ljekarnici upozoreni na rekreativne droge među mladima od sastojaka prisutnih i u bezreceptnim lijekovima

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na Ministarstvo zdravlja, javnost i zdravstvene stručnjake da se u interesu zdravlja građana Hrvatske odlučno suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostavljanju lijekova na kućnu adresu.

Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorava farmaceute i druge zdravstvene djelatnike, pa čak i djelatnike koji rade s mladima, na „Purple Drank“ (ljubičasto piće). Ovo su piće kao rekreativnu drogu kreirali adolescenti starosti od 12 godina na više pa sve do mladih odraslih, a koje se sastoji od kodeina i prometazina (bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina).

Kodein je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima kombiniranog sastava za liječenje boli, dekstrometorfan je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima za primjenu kod kašlja, te simptoma gripe ili prehlade. Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u video snimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola (“Paracetamol challenge“) – objašnjavaju iz Hrvatskog farmaceutskog društva. 

Zbog toga ponavljaju kako lijek nije roba i apeliraju Ministarstvu zdravlja te javnosti i zdravstvenim stručnjacima da se suprostave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostavljanju lijekova na kućnu adresu. Smatraju kako je to potrebno zbog evidentnog rastućeg javnozdravstvenog rizika u zlorabi spomenutih lijekova kao rekreativne droge, a roditelje i odgajatelje pozivaju da informiraju djecu i mlade o rizicima i opasnostima ovakvog “kemijanja” s lijekovima.

Nije riječ o novom fenomenu, jer je još 2013. godine ANSM je po prvi puta skrenula pozornost na isti problem. Međutim, od tada, njegova se uporaba širi i sve češće se uočava među mladima. Prema izvješću Komisije za sedative i psihotropne lijekove iz rujna 2015. godine, “reperske” grupe i sportaši promicali ovaj „pripremljeni napitak“. ANSM apelira na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe koji bi mogli dovesti do hospitalizacije.

Agencija je već 2014. godine upozorila ljekarnike na moguću zlouporabu lijekova protiv kašlja koje sadrže dekstrometorfan, te ponovno upozorava na istu. Nadalje, poziva na najveću budnost i prismotru bilo koje primjene lijekova koji sadrži derivat opijata ili antihistaminik, a koji izgleda sumnjivo, naročito kod mladih odraslih i adolescenata.

IZVOR: Le Quotidien du Pharmacien, HFD

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo