Novosti

Ljetno računanje vremena povećava rizik od moždanog udara

Prema najnovijim istraživanjima ljetno računanje vremena za pojedine osobe može biti kobno.

Pomicanje sata za sat vremena unaprijed u većine osoba izvor je trenutačnog stresa. Sat vremena manje odmora, ranije buđenje i niz drugih radnji može nam narušiti svakodnevnicu i aktivnosti koje obavljamo.

Preliminarna studija o povezanosti ishemijskog moždanog udara i ljetnog računanja vremena bit će predstavljena na Američkoj Akademiji za Neurologiju u travnju 2016.

Ishemijski moždani udar u 87% slučajeva je najčešći tip moždanog udara uzrokovan ugruškom koji blokira protok krvi u mozak. Prethodne studije su pokazale da osobe koje imaju disbalans na razini „unutarnjeg sata tijela“ posjeduju povećani rizik od ishemijskog moždanog udara.

Autor studije dr.sc. Jori Ruuskanen, sa Sveučilišta u Finskoj došao je do rezultata koji pokazuju da je za 8 posto veći broj osoba oboljeli od ishemijskog moždanog udara tijekom prva dva dana nakon računanja ljetnog vremena. Odnos između ljetnog računanja vremena i veće pojavnosti ishemijskog moždanog udara za većinu znanstvenika je izazovi i ujedno pitanje kako smanjiti rizik .

Prelazak na ljetno računanje vremena traži od svakog pojedinca pravovremenu prilagodbu samo pomicanje kazaljki na satu koliko god da se čini jednostavnom radnjom za pojedine osobe može biti izvor dodatnog stresa.

Zbog navedenog dobro je unaprijed izvršiti sve predradnjeisplanirajte aktivnosti unaprijed osluškujući svoj unutarnji sat.

Pri tome nemojte zanemariti da Vaš unutarnji sat trebate unaprijed prilagoditi pomicanju kazaljki na vanjskom satu.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo