Luka Nižetić zdravo kuhao, a učenica mu otpjevala pjesmu - Ordinacija.hr

Novosti

Luka Nižetić zdravo kuhao, a učenica mu otpjevala pjesmu

Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

O važnosti posluživanja zdravih obroka svim školarcima djeca uče kroz rasprave u Spikaonicama koje organiziraju Podravka i Večernji list u sklopu projekta Zdravi odmor

Projekt je započeo prošle jeseni u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a jučer se u Rijeci, u osnovnoj školi Milan Brozović održala osma po redu Spikaonica na kojoj su svoje stavove razmjenjivali afirmacijska i negacijska grupa, a u raspravi su sudjelovali i Podravkini nutricionisti te i pjevač Luka Nižetić, ambasador ovog projekta.

Afirmacijska grupa se zalagala za zdrav obrok u školama jer obrazovna ustanova ima dužnost učenike upoznati sa pravilnim načinom prehrane, a negacijska grupa smatra da će se na ovaj način potencijano kod učenika razviti negativan stav jer među djecom vlada određen prkos prema svemu što je nametnuto.

U razgovoru s učenicima Luka Nižetić je naglasio kako je on navike zdrave prehrane usvojio još u djetinjstvu pa se i danas njegov odnos prema kulinarstvu bazira na umjerenoj i kvalitetnoj prehrani: “Nitko ne želi siliti djecu da jedu zdravo, svrha ovog projekta je edukacija, a škola je za to pravo mjesto. Riba, blitva i koraba mogu biti jako ukusne ako se pripreme pravilno.”

Nutriciontica podravke Maja Vidaković napominje kako pravilna prehrana uključuje sve namirnice, a ako se stalno hranimo zdravo i kvalitetno jedna pizza neće narušiti ravnotežu organizma. Umjerenost je imperativ i u ničemu se ne smije pretjerivati.

Edukacija je prioritet

Kako je broj pretile djece u Hrvatskoj udeseterostručen od sedamdesetih godina, debljina je veliki izazov modernog društva; 

Pretilost kod djece je veliki problem pa tako prema rezultatima jedne studije od prije par godina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oko 26 posto djece ima prekomjerenu masu, odnosno 11 posto djece je pretilo a to su alarmantni podatci“ naglasila je Vidaković i dodala; “Svi bi trebali vodiiti računa o edukaciji od najranije dobi i usvajanju prehrambenih navika, i baš je to ideja vodilja ovog Podravkinog projekta uvođenja zdravih obroka u škole“

Zdrava prehrana ne obuhvaća samo hranu, djeca moraju imati redovitu higijenu spavanja – uvijek se liježe u isto vrijeme, piti puno tekućine te se baviti  tjelovježbom. Prema preporukama sat vremena bilo kakve aktivnosti tijekom dana je dobrodošlo, radilo se o plesu ili hodanju…Osim zdravih navika, tručnjaci Podravke napominju kako se doručak nipošto ne treba preskakati jer on djeci daje energiju za sve važne zadatke koje će obaviti tijekom dana.

U sklopu projekta Zdravi odmor škole dobivaju zdrave jelovnike za za cijeli mjesec, a djeca o prehrani mogu učiti na stranici www.zdraviodmor.hr  na kojoj Luka Nižetić u kratkim video uradcima predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept.

Namirnica ovog mjeseca je korabica, koja je puna puna vitamina i menerala i vlakana, a Luka je uz pomoć Podravkinog promotora kulinarstva i podršku nekolicine učenika pripremio tjesteninu sa piletinom, korabicom i ostalim povrćem, a sve je začinila jedna učenica koja je predivnim glasom i pjesmom koju mu je otpjevala oduševila sve prisutne.

Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo