Novosti

Maleni bolesnici na Skypeu s klaunovimdoktorima!

Projekt je započeo u Klinici za tumore u Zagrebu gdje se na liječenju nalazi 60 djece, a tijekom godine će se proširiti i na još 4 hrvatske bolnice s ukupno 140 djece

Udruga Crveni nosovi, Microsoft Hrvatska i Hrvatski Telekom omogućili su djeci na onkološkom Zavodu Klinike za tumore komunikaciju s klaunovimadoktorima, a radi se o projektu koji je započeo na Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb – koji se odnedavno nalazi u Klinici za tumore.

Projekt pod nazivom “Smijeh je lijek – Skype s klaunom” omogućuje da klaunovidoktori pomoću programa Skype integriranog u LCD televizor s dodatnom kamerom, pjesmama, trikovima, improvizacijama i pričanjem priča donijeli radost štićenicima na Zavodu.

Smijeh ima terapijski učinak što pomaže djeci da lakše prebrode teške trenutke bolesti izvan obiteljskog okruženja. Cilj je, upravo uz pomoć modernih tehnologija, uz redovne posjete, omogućiti djeci interakciju s klaunovimadoktorima i u popodnevnim satima.

Primjenom naprednih interaktivnih komunikacijskih sustava djeca će moći jednom tjedno komunicirati s klaunovimadoktorima koji će im umjetničkim programom olakšati često dugotrajan boravak u bolnici. Na projektu će sudjelovati predstavnici tima od 18 klaunovadoktora, umjetnika s bogatim višegodišnjim iskustvom, specijaliziranih za psihosocijalni rad s osjetljivom i ranjivom djecom.

Boravak djeteta na liječenju na onkološkim odjelima poseban je izazov za njihovo fizičko stanje, no još i više za dječji duh. Osim veselih vizita koje naši klaunovi redovito obavljaju u bolnicama, poželjeli smo unijeti dozu prijeko potrebne životne radosti i u predvečernjim satima kada su hodnici pusti, liječničke vizite gotove i kada se djeca još intenzivnije suočavaju sa svojom situacijom, ovog puta uz pomoć programa Skype. Današnja djeca su, za razliku od odraslih, uvijek ukorak s novim tehnologijama i prirodno im je koristiti ih. Vrlo smo zahvalni što su naši partneri na projektu prepoznali značaj ovakvog oblika pomoći te nas podržali u njegovoj implementaciji – rekla je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge Crveni nosovi.

Projekt će se nakon starta na Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinke za tumore u Zagrebu gdje se na liječenju nalazi 60 djece, uskoro proširiti i na KBC Zagreb, KBC Split, KBC Rijeka i KBC Osijek gdje se na dječjim odjelima za onkologiju nalazi ukupno 140 djece.

Više informacija o programu Smijeh je lijek “Skype s klaunom” saznajte ovdje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo