Novosti

Medicinske sestre snaga su za promjene

Na KBC-u Zagreb je obilježen Međunarodni dan sestrinstva – Sestrinske prakse i sestrinske usluge KBC-a Zagreb prate najviše svjetske standarde.

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je danas na Kliničkom bolničkom centru Zagreb (KBC Zagreb) svečanom proslavom koja je održana u dvorani Hugo Botteri na zagrebačkom Rebru te susretom s novinarima koji su imali priliku sudjelovati sceni oživljavanja te humanom ograničavanju, metodi koja se koristi prilikom obuzdavanja bolesnika kod kojih postoji mogućnost samoozlijeđivanja ili nanošenja ozljeda drugim osobama. Spomenutim prezentacijama metoda medicinsko osoblje najvećeg domaćeg bolničkog centra dodatno educira medicinske sestre KBC Zagreb s ciljem poboljšanja pružanja zdravstvene njege. Medicinske sestre – snaga za promjene ovogodišnja je tema Međunarodnog vijeća sestara (ICN) čime se naglašava kako su upravo medicinske sestre snaga za promjene i ključne u promicanju, očuvanju i poboljšanju kvalitete zdravlja.

Na susretu s novinarima Brankica Rimac, magistra sestrinstva i glavna sestra KBC-a Zagreb kazala je: “Ovogodišnja tema izuzetno je važna za medicinske sestre jer one to upravo i jesu – snaga za promjene čemu smo svjedoci u svakodnevnoj praksi i radu”. Istaknuto je kako medicinske sestre i tehničari KBC-a Zagreb prate svjetske standarde što je dijelom vidljivo uvođenjem novosti u ovu najveću hrvatsku zdravstvenu ustanovu. Tu se prije svega misli na kontinuirani profesionalni razvoj (CPD) koji, osim redovitih predavanja, uključuje i kontinuirani program obnavljanja znanja iz “Temeljnih postupaka oživljavanja (ILS)” za medicinske sestre i ostale zdravstvene profesionalce KBC-a Zagreb. Spomenuti se program održavao tijekom cijele prošle godine te ga je završilo 800 medicinskih sestara i tehničara, a nastavlja se i ove godine.

“Sigurnost bolesnika u procesu zdravstvene njege” također je edukacijski tečaj kojega je prošle godine završilo 465 medicinskih sestara/tehničara, kao i tečaj “Principi kvalitete rada medicinske sestre”, kojega je pohađalo 454 medicinskih sestara/tehničara 2013. godine.

Još jedna novost u našem zdravstvenom sustavu je i “Orijentacijski dan” koji se jedino provodi u sklopu KBC-a Zagreb za sve nove zaposlenike, kojih je prošle godine bilo ukupno 238, od čega 93 zdravstvena djelatnika i 145 pripravnika. Radi se o dobro osmišljenom programu uvođenja u posao novih zaposlenika koji ima višestruke koristi kao što su učinkovitije korištenje vremena, poboljšanje komunikacije među zaposlenicima te osjećaj pripadnosti novoj sredini. U dva dana, koliko traje orijentacijski dan, pripravnici se kroz virtualnu šetnju upoznaju s Klinikama i Kliničkim zavodima KBC-a Zagreb s ciljem boljeg snalaženja. Također, upoznaju se s komunikacijskim vještinama, sestrinskom dokumentacijom, bolničkim informatičkim sistemom te praćenjem kvalitete u bolnici. Ujedno se dodatno ističe nužnost prevencije bolničkih infekcija kroz edukaciju o ispravnoj higijeni ruku i sprečavanju ubodnih incidenta pri radu. Za pripravnike na KBC-u Zagreb je tijekom prošle godine također organizirano niz predavanja i radionica s ciljem kvalitetnije pripreme za svakodnevnu praksu koja ih očekuje.

U sklopu KBC-a Zagreb zaposleno je 2124 medicinskih sestara. Trenutno na sestrinskim studijima studira 408 medicinskih sestara, dok njih još 433 planira upisati studij sestrinstva.

Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) najutjecajnija i najstarija organizacija medicinskih sestara u svijetu koja broji više od 130 nacionalnih sestrinskih udruga, a Hrvatska udruga medicinskih sestara je dio ICN-a.

Jedna od aktivnosti ICN-a su preporuke i materijali koje distribuiraju diljem svijeta kako bi toga dana sve medicinske sestre govorile o zajedničkoj temi u povodu Dana sestrinstva koji se u cijelom svijetu obilježava 12. svibnja, na dan rođenja Florence Nightingale, engleske dame sa svjetiljkom, koju se smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo