Prednosti mediteranske prehrane svakim su danom sve veće.
Nedavno
je ovaj režim prehrane dobio status svjetske baštine UNESCO-a kako bi ju
se zaštitilo od nasrtaja nezdrave hrane. Prethodna su istraživanja dokazala
kako mediteranska prehrana čuva zdravlje očiju, srca, može spriječiti depresiju, za dijabetes je
bolja i od lijekova, a sada stručnjaci tvrde kako može sniziti povišeni
kolesterol.
Režim prehrane bogat maslinovim uljem, ribom,
tjesteninom, rajčicama, voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašastim
plodovima, smanjio je razinu lošeg kolesterola (LDL-a) za čak 35 posto.
Rezultati istraživanja kanadskih stručnjaka također su pokazali kako
mediteranska prehrana može povisiti razinu dobrog kolesterola (HDL-a) za 12,5
posto za samo četiri tjedna.
“Zamjena
13 posto ukupne količine kalorija mononezasićenim mastima u režimu prehrane
rezultirala je 12,5-postotnim povećanjem HDL-a nakon četiri tjedana”, istaknuo
je dr. David Jenkins, voditelj studije Bolnice St. Michael`s u Torontu.
Dok su
ovi kratkoročni rezultati vrlo pozitivni i običavajući, stručnjaci ističu kako
je sljedeći korak ustanoviti dugoročne posljedice na zdravlje osoba koje se
odluče slijediti ovakav režim prehrane.
K. Horvat